Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Kor 6, 1-10, Mt 5, 38-42 

Včera sme v uvedení do druhého čítania (Rím 5,6-11) mali túto myšlienku:

Ústrednou myšlienkou dnešnej epištoly je „zmiernie“. Máme sa zmieriť. A tento zmier ako počiatok Božieho kráľovstva má začať na najobťažnejšom mieste: v našom srdci. Srdce je to miesto v ktorom sa o všetkom rozhoduje. Tam sa rodí všetko dobro a žiaľ i zlo.

V Pavlovom srdci po tom ako sa stretol s Kristom začalo rásť sila k šíreniu evanjelia Ježiša Krista vo veľkej trpezlivosti, v súženiach, v núdzi, v úzkostiach, pod ranami, vo väzeniach, v nepokojoch, v námahách, v bdení a v pôstoch.

Čo je treba aby sme ho aspoň trošku nasledovali? Uvedomiť si to čo sme dnes počuli v liste Korinťanom: Hľa, teraz je milostivý čas, teraz je deň spásy! Potreba využívať „teraz“, prítomnú chvíľu, prežívať ju čo najlepšie s Ježišom Kristom.

Potom dokážeme nadstaviť aj druhé líce, dať plášť, ísť dve míle, požičať (evanjelium). Pre mňa to znamená odpustiť.

V Spoločenstve pri Dome sv. Martina som našiel v ich meditácii toto:

1. Nielen údajné zjavenia, ale aj iné veci poznáme podľa ovocia. Ak je v mojom živote ešte stále zlé ovocie, znamená to, že mám niekde nejaký nedostatočne, neúplne vykonaný akt odpustenia.

Treba, aby som vyhľadal nejakého dušpastiera alebo priateľa. Písmo nám hovorí: Myšlienky človeka sú hlboko v srdci (v mysli), ale rozumný človek ich vynáša na povrch. Teda vyrozprávať sa, skúmať svoje postoje k ľuďom, s ktorými sa dostávame do styku.

2. Druhý spôsob je vlastné preskúmanie sa. Pros Pána, aby ti ukázal tvojich priateľov a známych. Premietaj si ich v mysli jedného po druhom a pros Ho, aby ti zjavil, čo k týmto ľuďom NAOZAJ cítiš.

Pozoruj, či sa tvoj duch raduje, či sa tešíš, keď na tieto osoby myslíš. Preskúmaj, či by si s nimi chcel mať hlboké priateľstvo, udržiavať s nimi kontakt, alebo sa potešil zo stretnutia sa na ulici, alebo šiel radšej po druhej strane.

Ak je niečo nevyriešené v tvojom srdci, zlo ťa od tej osoby odrádza, aby si nechcel byť s ňou, aby si nebol rád z nej. A môže ti nahovárať aj: Ale veď som mu odpustil, no nemôžem zabudnúť, čo urobil. V takom prípade vieš, že sa ti usadilo niečo v srdci. Musíš ísť ku koreňu veci a vyniesť ju von na svetlo a tak dôjsť k odpusteniu.

Teraz je milostivý čas, teraz je deň spásy, aby sme začali v najobťažnejšom mieste: v našom srdci nadstavovať druhé líce

Turzovka, 19.6.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.