Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Kor 8, 1-9, Mt 5, 43-48 

Včera mali deti v Dome sv. Jozefa už poďakovanie za školský rok.

Opýtal som sa ich: Čo urobíte keď vás niekto kopne? Boli v rozpakoch. Priznali sa nesmelo, že odplácajú. Vychovávatelia mi pri obede povedali, že mnohí (i dievča) si pošuškávali: Riadne ho kopnem. Táto mentalita je dosť všeobecná a rozšírená i u dospelých. Samozrejme to „kopnutie“ má rôzne, veľa raz i rafinované podoby.

To je to starozákonné, čo citoval aj Pán Ježiš: ‚Milovať budeš svojho blížneho a nenávidieť svojho nepriateľa.‘ 

To je naša prirodzenosť. Veď už u deti – ako som vyššie spomenul - je samozrejmosťou to starozákonné! Prečo to potom Pán žiada niečo iné? Jeho slova: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, sú v protiklade s našou prirodzenosťou.

To je však iba prvý pohľad. Nenávisť, odplata je nedostatkom dobroprajnosti a lásky. Sme predsa stvorení Bohom, ktorý je láska.

Preto Pán žiada: milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú,  aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých.

Vychádza mi z toho, že nik nie je našim nepriateľom, lebo Boh miluje všetkých ľudí a my sa mu máme snažiť podobať.

Pápež Ján XXIII. V encyklike Pacim in terris v bode  58. píše: Nechýbajú veľkodušní ľudia, čo pri styku so skutočnos­ťami, ktoré sú značne alebo úplne v protiklade s požiadavka­mi spravodlivosti, natoľko sa rozhorlia túžbou po radikálnej obnove všetkého, že sa ich počínanie zdá byť takmer revoluč­ným.

Sú teda ľudia, najmä mladí, ktorí sa dokážu nadchnúť za Ježišov evanjeliový radikalizmus ako to nazval svätý pápež Ján Pavol II. Práve tento pápež 8. marca 2003 napísal mladým:   

V tejto dobe, ohrozovanej násilím, nenávisťou a vojnou, dosvedčujte, že len on môže darovať pravý pokoj srdcu človeka, rodinám a národom na zemi. Usilujte sa hľadať a napomáhať pokoj, spravodlivosť a bratstvo. A nezabúdajte na slová evanjelia: „Blahoslavení tí, čo šíria pokoj, lebo ich budú volať Božími synmi“ (Mt 5, 9).

Zverujem vás Panne Márii, Kristovej Matke a Matke Cirkvi, a nech vás sprevádza moje osobitné apoštolské požehnanie, znak mojej dôvery a dôkaz mojej lásky k vám.

Zverme aj my svoje snahy nasledovať dôsledne Ježiša Krista.

Turzovka, 20.6.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.