Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 12, 1-9, Mt 7, 1-5 

Máme dar reči!

Je to veľký dar! Odovzdávame si ňu skúsenosti, pocity, múdrosť...

Je zaujímavé, povedal by som - skôr bolestné, ako vieme zneužiť každý dar. Niekedy sa mi zdá, že nás dary nevedú k vďačnosti voči Darcovi, ale skôr k nevďačnosti. Napríklad dar zdravia. Koľko našich mladých pretože športujú, „nemôžu“ chodiť do kostola. Mnohí čo dostali talenty k umenie sa vzdialili od Boha! A to nehovorím o dare krásy!

Tak sa zneužíva dokonca i dar reči. Je to zrejme aj z dnešného evanjelia: Ježiš povedal svojim učeníkom: „Nesúďte, aby ste neboli súdení. Lebo ako budete súdiť vy, tak budú súdiť aj vás, a akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.

Tento dar si možno viac uvedomíme a budeme sa varovať súdeniu (ohováraniu) po prečítaní tejto bájky:

Zvieratá si mysleli, že keby aj oni mohli hovoriť, svet by bol ešte krajší a aj im by sa lepšie žilo. Prosili o to Stvoriteľa. Pán Boh preto urobil, aby zvieratá mohli rozprávať. Dostali od Boha dar reči. Mohli hovoriť tak ako človek.

Najviac sa z toho tešili vtáci. Sláviky a škovránky mohli konečne vyspievať krásne texty do svojich melódií. Iné zvieratá sa takisto tešili z toho, že dokázali hovoriť. Predstavte si, že bobor začal písať znamenité verše, veľa zvierat sa ich učilo naspamäť, prednášalo ich pri rozličných príležitostiach. Múdra sova mohla teraz pokojne filozofovať a zapisovať svoje zlaté myšlienky na tému života. Papagáj bol známy tým, že dokázal vynikajúco napodobňovať reč ostatných a bavil okolie. Bocian, známy svojou politickou múdrosťou, stál na jednej nohe a prednášal reči, ktoré boli prerušované búrlivým potleskom tých, čo počúvali. Neviem však, či on sám vedel, o čom hovoril. A vôbec: čo potom jeho poslucháči?

Reč, to je vynikajúci dar. Keď nejaké zvieratko bolo smutné, mohlo povedať inému o svojom smútku. Keď prežívalo z nejakého dôvodu radosť, mohlo sa zasa podeliť so svojou radosťou s inými. Všetko bolo veľmi krásne.

Musíte však vedieť, že žirafa bola najzvedavejšia zo všetkých zvierat. Všetko chcela vedieť a to, čo sa dozvedela, chcela odrazu všetkým rozprávať. Jej uši jej preto už nevystačili. Začala naťahovať šiju, aby tu niečo počula a tam zasa niečo povedala. Niekedy k tomu aj niečo dodávala, niekedy niečo zmenila, aby udalosti, ktoré ona rozprávala, bol viacej zaujímavé. Žirafa počúvala, ako sa malá myška vyznala zo svojich starostí (bola slabá úroda obilia a mala obavy ako prežije zimu), ako sa korytnačka sťažovala na svoje trápenie, spojené s vekom, ako straka rozprávala o svojich zlodejstvách. To, čo počúvala, odovzdávala ďalej. A vyzeralo to takto:

- Či už viete, aké má sivá myška starosti? Asi z nich nevyjde.

- Či už viete, že stará korytnačka zomiera, jej chvíle sú už spočítané?

- Či už viete, že všetko, čo zmizlo, je zaiste záležitosťou straky?

Žirafa nič nerobila, len počúvala a rozprávala. Nerozmýšľala, bola svojou «prácou» veľmi zaujatá, takže jej šija sa stávala čoraz dlhšou od toho, že strkala nos do cudzích vecí. Zvieratá sa tiež zorientovali, čo možno očakávať od žirafy, a od tej chvíle nikto nechcel pred ňou nič hovoriť. Žirafa stratila všetkých svojich priateľov a zostala úplne sama. A vtedy, keď jej bolo veľmi zle prišla k Pánu Bohu.

- Zle si používala môj dar. Nedokázala si zachovať tajomstvo. Iba keď sa naučíš mlčať, budeš mať priateľov, - povedal Pán Boh žirafe. 

...a zvieratá požiadali aby im Tvorca zobral dar reči.   

Pán Ježiš aj nám dnes preto hovorí: Nesúďte, aby ste neboli súdení.

Naši predkovia to dali do  príslovia: Hovoriť je striebro, mlčať zlato, starí Rimania hovorili: Keby som mlčal, bol by som filozof – teda múdry,

Turzovka, 26.6.2017 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.