Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Kor 1, 1-7, Mt 5, 1-12 

Básnik Július Zeyer rozpráva o smrti Bilkis, známej kráľovnej zo Sáby.

Nechcela pri svojom lôžku lekára a otrokyne, chcela sama spomínať na uplynulý život, uistiť sa, či bola v živote taká šťastná, aká bola bohatá, krásna, slávna a mocná. A keď takéto šťastie vo svojom živote nenašla, ticho sa rozplakala.

V tom sa jej prihovoril tajomný hlas, aby sa pozrela na svoj život znova. A keď opäť šťastie nenašla, tajomný hlas jej povedal: „Kráľovná, nepozeraj sa len na cestu, po ktorej si kráčala. Hľadaj aj mimo nej. Hľadaj aj v tom, čo si od seba odvrhla. Najviac šťastia nie je vždy na cestách, po ktorých ľudia idú, ale aj mimo – nevidené a ohrdnuté.

Kráľovná vykríkla jediné slovo: „Amrapheli“ a zomrela. Bolo to meno odmietnutého muža, ktorý si kráľovnú hlboko vážil a miloval. Keby ho neodmietla, mohla byť šťastná!

Koľko tých ciest je v živote človeka, na ktorých mal nájsť väčšie blaho, ale nešiel nimi. Nie sú Kristove Blahoslavenstvá, ktoré predniesol na hore, týmito cestami k najvyššiemu šťastiu? Skúsme nad tým pouvažovať v nasledujúcich minútach.

Ježiš nedal blahoslavenstvám formu rozkazu alebo zákazu, ale formu slávnostného prehlásenia, deklarácie. Vyslovil ich pevným hlasom v tichej prírode, v atmosfére dôvery a lásky.

To niektorých ľudí zvádza k myšlienke, že blahoslavenstvá sú len evanjeliové rady, určené pre ašpirantov vyššieho duchovného života. Blahoslavenstvá sú však zreteľným zákonom Božieho kráľovstva, majú všeobecnú platnosť.

Ježiš hovoril v reči na vrchu nielen k vyvoleným apoštolom a učeníkom, ale k zástupom ľudí. Blahoslavenstvá sú ústredné paragrafy Nového zákona, sú základné princípy kresťanstva. Ako také majú charakter zákona všeobecne platného, nadčasového a prvoradého.

O Kristových blahoslavenstvách platí záverečné podobenstvo: „Každý, kto počúva tieto moje slová a uskutočňuje ich, podobá sa múdremu mužovi, ktorý postavil svoj dom na skale. Každý, kto tieto moje slová počúva, ale ich neuskutočňuje, podobá sa hlúpemu mužovi, ktorý postavil svoj dom na piesku.“

Turzovka, 12.6.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.