Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 8, 6-13, Mk 3, 13-19  

Na stredajšom Lectio divina jedna účastnícka hovorí: Sme traja súrodenci.

Vo viere sme vôbec neboli vychovaní. Brat sa o vieru absolútne nezaujíma a ani o tom nechce rozprávať. So sestrou sa skôr škriepime. Považuje sa za veriacu. Ale zvláštne. Nepotrebuje kostol, nepotrebuje cirkev. Je sama pre seba božstvom. 

Každý má v tomto smere podobné skúsenosti. Vy chodíte aj denne do kostola (denne pozeráte túto stránku). Čo vaši členovia rodiny, priatelia, spolupracovníci.

Dnes sme v evanjeliu počuli: Ježiš vystúpil na vrch, povolal k sebe tých, ktorých sám chcel, a oni prišli k nemu.

Na základe vyššie uvedenej skúsenosti a slov Pána Ježiša: povolal k sebe tých, ktorých sám chcel, by sme si mohli myslieť, že Pán povoláva k viere iba niektorých, ktorých chce.

Dnešné evanjelium však popisuje povolanie Dvanástich. Podľa dvanástich kmeňov starozákonného ľudu. Nech nám nenapadne ani pomyslieť, že k viere, k spáse nepovoláva všetkých. Iba k „profesionálnemu“ apoštolátu povoláva koho chce.    

„Vieme, že hlásanie Ježišovho evanjelia nie je len záležitosťou oných dvanástich profesionálov, ale i sedemdesiat dva ďalších, ktorých Pán Ježiš povolal. Prečo práve sedemdesiat dva? Židia poznali vtedy vo svete 72 rôznych národov. Nemienil sa tu teda číselný údaj, ale všeobecnosť poslania; ku všetkým národom sveta majú ísť Ježišovi učeníci.“ (L. Simajchl)

Kristus povoláva k evanjeliu a teda k spáse všetkých. Preto dal apoštolom jasný príkaz: "Iďte a učte všetky národy" (Mt 28,19).

Je to aj jasné učenie Cirkvi. Preto v Lumen gentium (13. b.) čítame: K tejto katolíckej jednote ľudu Božieho, ktorá je pred­zvesťou a hybnou silou všeobecného pokoja, sú povolaní všet­ci ľudia. Majú na nej účasť, alebo k nej smerujú rozličným spôsobom tak katolícki veriaci, ak aj ostatní kresťania, a napokon vo všeobecnosti všetci ľudia, ktorí milosťou Božou majú byť spasení.

A jasne nám to hovorí náš cit i rozum: Ktorý „normálny“ otec, matka nechce dobro pre všetky deti? A prečo by ináč konal Nebeský otec?!

Tešme sa teda, že sme povolaní od Boha, že to jeho volanie ako-tak počúvame a pomáhajme k záchrane aj iným. Berme to ako vyznamenanie.

Viete si predstaviť, keď Ježiš postupne vyslovoval mena apoštolov ako to vnímali tam prítomní. Som presvedčení, že túžili, aby zaznelo aj ich meno. Vieme to napríklad i z voľby svätého Mateja – náhradníka za Judáša. V Skutkoch apoštolov (1:21,22) čítame: Treba teda, aby sa z týchto mužov, čo boli s nami celý čas, keď medzi nami žil Pán Ježiš, počnúc Jánovým krstom až do dňa, keď bol od nás vzatý, aby sa jeden z nich stal s nami svedkom jeho zmŕtvychvstania." Niektorí teda čakali roky.

Turzovka, 20.1.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.