Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gal 5, 18-25, Lk 11, 42-46 

Vytvorme si obraz pre meditáciu nad dnešným evanjeliom na základe protikladu s „beda“. 

Predstavme si Ježiša, ako po noci prebdenej na modlitbách káže. Započúvajme sa do jeho hlasu, ktorý je plný sily, rozhodnosti, ale taktiež plný milosrdenstva a dobroty. Pozorujme zástupy, ktoré počúvajú Ježiša s údivom a fascináciou. Pozorujme ich obdiv voči Ježišovej náuke. Ježiš na hore prednáša blahoslavenstva.

Ježiš však hovorí i „beda“. Ako protiklad blahoslavenstiev, ale hovorí to i boháčovi, ktorý si nevšíma úbohého Lazara.           

Podľa Ježišovho „beda“, bohatý človek má všetku hojnosť materiálnych dobier. Je tiež vždy sýty. Nielenže mu nikdy nechýba chlieb, ale tiež hojne užíva všetky pozemské útechy. Boháč sa zabáva a smeje. Zaujíma privilegované miesto v spoločenskej hierarchii. Vďaka svojmu bohatstvu, má moc a vplyv. Dostáva sa mu teda úcty, všeobecne si ho vážia. Ľudia rátajú s jeho mienkou, s tým, čo povie. Všetko krásne, ale...nevšíma si Lazara, aby to všetko čo má a čo si užíva, dal i pre druhých.

Pán Ježiš hovorí beda aj pre iné: „Beda vám, farizeji, lebo dávate desiatky z mäty, ruty a z každej zeleniny, ale spravodlivosť a Božiu lásku obchádzate! Toto bolo treba robiť a tamto nezanedbávať!

Toto je v línii vyššie povedaného. Boháč nebol, ako farizeji, spravodlivý k Lazárovi, zabudol na Božiu lásku.

Čítajme ďalej dnešné evanjelium: Beda vám, farizeji, lebo máte radi prvú stolicu v synagógach a pozdravy na uliciach!

Prečo beda? Je to stavanie sa pred iných. V čom je to zlé? Farizejom chýba spravodlivosť, láska, nie však vystatovanie. Je to dávanie sa pred iných. Pritom sú vnútri zlí. Preto hovorí: Beda vám, lebo ste ako neoznačené hroby a ľudia ani nevedia, po čom chodia!“

Dokonca beda patrí i tým, ktorí zaťažujú ľudí bremenami, ktoré nemožno uniesť, ale sami sa tých bremien ani jediným prstom nedotknú.“

Od Ježiša je možno počuť: Blahoslavení aj poďte požehnaní, ale aj beda.  Oscilujeme aj my medzi týmito krajnosťami.

Hovorí to aj sv. Pavol Galaťanom, keď rozpráva o skutkoch tela a Ducha.

A skutky tela sú zjavné: je to smilstvo, nečistota, chlipnosť, modloslužba, čary, nepriateľstvá, sváry, žiarlivosť, hnevy, zvady, rozbroje, rozkoly, závisť, opilstvo, hýrenie a im podobné.

Hovorí aj o ovocí Ducha. Čo je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, láskavosť, dobrota, vernosť, miernosť, zdržanlivosť.

Ježiš chce byť a je vždy láskavý a milosrdný. Lenže farizejstvo, postoj boháča, nie je len história. To je aj o nás.

V úvode som hovoril o obraze Ježiša na hore. Pokúsme sa ho tam čo najviac počúvať!

Turzovka, 12.10.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.