Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 9,26-31, 1 Jn 3,18-24, Ján 15,1-8

Pred časom som tu spomínal Arabku, ktorá študuje v Bratislave.

Pýta sa svojej kamarátky, ktorá je veriaca, čo by jej dala viera do života. Kresťanka je povedala, žeby mala v živote Boha, ktorý je Otec a ktorý ju stále sprevádza. Arabka odpovedala: Tak, to by nebolo málo!

Kresťanstvo naozaj človeku neponúka málo. Prečo však nie sme nejako zvlášť šťastní a prečo nás to nenadchýna? Pretože, mnohí zostávame „pred bránami“ a tak je pre nich kresťanstvo dosť chudobné.

Zachovávať prikázania, hľadať v Bohu oporu, robiť dobré skutky, modliť sa ráno a večer, chodiť do kostola atď. - to sú všetko veci dobré a prospešné. Kresťanstvo však ponúka omnoho viac, než len to. Ján o tom hovorí v oboch dnešných úryvkoch.

V evanjeliu sme čítali: Ostaňte vo mne a ja vo vás.

V jeho liste (2. čítanie) sme počuli: A že v nás ostáva, poznáme z Ducha, ktorého nám dal. To znamená, že je nejakým spôsobom v nás.

Ukazuje cestu viery cez žité kresťanstvo. Je to cesta k zostávaniu v Bohu a k zostávaniu Boha v človeku. Je teda všetko to, čo sme vymenovávali na začiatku, úplne zbytočné? V žiadnom prípade. Je to naopak nutné. Veď apoštol nám zdôrazňuje: Deti moje, nemilujme len slovom a jazykom, ale skutkom a pravdou

 Ale zachovávanie prikázaní, robenie dobrých skutkov atď. nie je ešte celým kresťanstvom a nie je jeho vrcholom - o to ide. Zostávanie v Bohu, o ktorom hovorí Ján, totiž nie je výplodom zbožného citu, ani ilúzii precitliveného človeka, ale je to plnosť zodpovedného vzťahu medzi človekom a Bohom, ktorý má zasahovať celého človeka. Teda, myslenie, vôľu city, naše túžby naše snahy.

A nie je to naozaj len vec pocitov, pretože ten, kto v Bohu zostáva, ten, kto je zaštepený na pravý vinný kmeň, ten nesie mnoho ovocia. A nie je to ovocie ľudskej výkonnosti, ale ovocie Božieho života, ktorý je nám skrze Krista darovaný. Toto „zaštepenie na Krista“ je cieľom všetkého nášho poznávania Boha, nášho vnímania a chápania evanjelia a nášho úsilia a prehĺbenie našej víry.

Stojí tu ako protiklad k nemiestnej autonómie - samostatnosti človeka, tak jasne ukázané na príbehu o hriechu prvých ľudí v raji. Človek, ktorý si chce sám stačiť, ktorý chce žít len a iba za sebe, ktorý nestojí o to, aby bol do Krista zaštepený, ten sa musí obísť bez Božieho života. A to znamená v praxi žít bez odpustenia, bez milosti, bez večnosti v Bohu. Je to krutá daň za autonómie! Ale Boh na to človeka upozorňuje, a keď potom takúto ratolesť, ktorá nenesie ovocie, odrezáva, nemôže si človek stážovať.

Je nutné si ešte všimnúť to, ako sa dá poznať, že človek naozaj z Boha žije. Hovorí to úryvok z 1. listu Jánovho. Ak zostáva Boh v človeku, pozná sa to podľa Ducha. Ak je kresťan plný nevôle, závisti, tvrdej zatrpknutosti, sebectva alebo bezradnosti, plný strachu zo zla a nepríjemností, potom zrejme mnoho prítomnosti Ducha v ňom nebude. Mal by sa teda v tom prípade podívať, na aký kmeň je vlastne zaštepený. Ak má však v sebe Boží pokoj, radosť, schopnosť odpúšťať, nebojácnosť, ktorá plyne z viery, nie z vlastnej sily, ak má v sebe skutočný dar rady - netápe teda stále, ako a čo robiť, potom je v ňom zrejme Duch Boží, potom je zrejmé, že zostáva v Bohu a Boh v ňom. A to je nakoniec najväčšia pozemská výhra, ktoré môže dosiahnuť. Nespočíva teda v pocitoch, v sladkom oblažujúcom náboženskom „sne“, ale v každodennej životnej praxi.

Život žitý v Bohu, z daru jeho Ducha, nemusí byť vždy ani šťastný, ani len úspešný, podobne, ako to bolo v pozemskom živote Ježišovom. Ale je to vždy život, v ktorom radosť i utrpenie nie sú márnymi, majú cenu, pre nás i pre druhých. Je to život, ktorý nepodlieha smrti, ale prechádza do večnosti.

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/337-5-velkonocna-nedela-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1712-5-velkonocna-nedela-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2976-5-velkonocna-nedela-21 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.