Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 20,1-17., 1 Kor 1,22-25, Jn 2,13-25

Naša Veľká noc 

Evanjeliá nie sú biografické diela, na aké sme zvyknutí, a ich pisatelia s údajmi, o ktoré sa v bežnom živote radi opierame ako o spoľahlivé, zachádzajú fakt „po svojom“. Akoby im na nich vôbec nezáležalo. Tak napríklad o čase a mieste dôležitých udalostí zvyknú informovať len veľmi skúpo a niekedy dokonca aj veľmi nespoľahlivo.

Keď však čítame evanjelium tretej pôstnej nedele, cítime, že časový údaj, ktorým evanjelista Ján uvádza dosť napätú udalosť v jeruzalemskom chráme, asi nebude náhodný či bezvýznamný: „Blízko bola židovská Veľká noc...“

V Starom zákone (presnejšie v Tóre) je Veľká noc (pascha) sviatkom Pánovým (viď Ex 12,21-28, Ex 12,40-50, Lv 23,5, Num 28,16 a Dt 16,1). Tu evanjelista hovorí o „židovskej Veľkej noci“ (v origináli doslovne pascha Židov). Nuž, najférovejšie by bolo, keby nám sám pisateľ textu vysvetlil, ako to vlastne myslel. Z jeho slov totiž cítiť akúsi skrytú iróniu... akoby výčitku, že Veľká noc už nie je Pánovou paschou, sviatkom, kedy Pán prechádza uprostred svojho ľudu (viď Ex 12,21-28), ale akýmsi dňom, kedy si ľud slávi čosi čo s Pánom už dávno nemá nič spoločné. Hm, ktovie... Je však jasné, že autor týchto slov by nebol prvý, kto by sa objavil s takouto výčitkou. Už dávno pred ním s tým omnoho hlasnejšie a drsnejšie vystúpil nejeden prorok (viď Iz 1,10-15, Jer 6,20)

Nuž, ľahko sa nám ukazuje prstom na tamtých spred dvoch tisícročí. Ako je to ale s tou našou Veľkou nocou, ktorá sa blíži? Bude Pánovou paschou? Bude to Pánov oslobodzujúci prechod temnotami našich otroctiev? Bude to Veľká noc, v ktorej Pánovo svetlo zvíťazí nad našou tmou? Alebo to bude nejaký deň voľna a folklóru, deň šibačky, maľovaných vajíčok a čokoládových zajačikov?

Ježiš do atmosféry blížiacej sa židovskej Veľkej noci vstupuje „po svojom“. Berie bič, rozhadzuje, prevracia a vyháňa. Tí plachejší sa v kostolnej lavici možno trochu prikrčia, tí razantnejší zovrú päste: „Áno, daj im!“ Dovolíme mu ale vyhnať, rozhádzať a poprevracať aj niečo v nás? Naozaj sa netreba báť. Nebude nás mlátiť hlava-nehlava.

Ježiš uskutočňuje obnovu úplne ináč. Vzal síce do ruky bič, ale ku skutočnej obnove kultu, ktorý je milý Bohu, nedošlo vtedy, keď ním práskal v Jeruzalemskom chráme. Ježiš síce v jeruzalemskom chráme vyháňal, rozhadzoval a prevracal, ale toto bolo iba znamením. Ustanovenie pravej bohoslužby, ktorá je Pánovi milá, uskutočnil tým, že on sám sa nechal zbičovať, vyhnať za mesto a ukrižovať. Jeho horlivosť za Pánov dom ho strávila tak, že na kríži odovzdal svoju dušu Otcovi, aby sme aj my mohli byť konečne doma v jeho dome.

A ako sa pozná, že aj v nás sa už niečo prevracia k lepšiemu? Najlepším znamením je to, že dokážeme trpezlivo uniesť údery biča bežných každodenných nepríjemností na svojom vlastnom chrbte, že vieme s láskou prijať, keď nám niekto rozhádže naše vlastné „úžasné“ plány a že sme ochotní prevracať svoje vlastné predstavy a nie tých druhých.

www.paulinky.cz

Pozri tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/210-3-postna-nedela

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1643-3-postna-nedela-2018

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2911-3-postna-nedela-21

Pre detí:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/208-3-postna-nedela-deti-2 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.