Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 9,8-15, 1 Pt 3,18-23, Mk 1, 12-15

Ozajstná púšť

Na prvú pôstnu nedeľu sa v každom ročnom cykle A, B, C číta evanjelium o pokúšaní Ježiša na púšti.

Zakaždým je to od iného evanjelistu. Všetci traja synoptici (Matúš, Marek i Lukáš) totiž uvádzajú, že Ježiš sa po svojom krste odobral na púšť. Avšak zatiaľ čo Matúš i Lukáš poctivo líčia, ako bol Ježiš na púšti pokúšaný, Marek (ktorého evanjelium sa číta v roku B) zhrnuje Ježišovu skúsenosť na púšti iba do dvoch krátkych viet, v ktorých o trojitom pokušení nepadne ani slovo.

O čom máme teda rozjímať?!

Podľa čoho máme orientovať svoje pôstne duchovné úsilie?! Veď sa v podstate vôbec niet o čo zachytiť! Práve! Marek o púšti veľa nepíše. On ju svojou mlčanlivosťou priam vytvára! Neprináša vyčerpávajúce informácie, o ktorých by sme mohli hĺbať, ale práve táto jeho stručnosť vytvára priam ideálne podmienky k tomu, aby utíchli naše špekulácie a dostal priestor Boží Duch. A z originálnych textov je zrejmé, že je to evanjelista Marek v tomto kontexte označuje pôsobenie Ducha dosť „silným“ slovom. Tak dáva naplno vyznieť skutočnosti, že pravá púšť je miestom, kde má hlavné slovo Boží Duch. To on má určovať, čo je podstatné a čo je druhoradé. On má rozhodovať o tom, ktorou cestou sa máme vydať a ktorú máme obísť. Niekedy je totiž pohodlné naplniť čas na pôstnej púšti úžasnými predsavzatiami, ktoré sú síce dobré na „vykazovanie činnosti“, ale nevychádzajú z viery v evanjelium a nevedú k trvalému obráteniu.

Púšť, na ktorú nás vedie Boží Duch, sa niekedy ťažko hľadá a toto hľadanie vyžaduje na našej strane ticho a ochotu počúvať. Možno je táto púšť menej nápadná a tí druhí si ani nevšimnú, že by mali „kvitovať“ našu námahu. Ale aj napriek tomu nie je rekreačnou oblasťou, kde si vydýchneme: „Konečne veget!“, ale pravou púšťou so všetkým, čo k tomu patrí.

Práve tam je však i pre nás pripravená pomoc anjelov a práve tam aj my nájdeme súlad so všetkým, čo nám pripadá ako nezvládnuteľná divá zver.

www.paulinky.cz

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/227-1-postna-nedela

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1628-1-postna-nedela-2018

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2896-1-postna-nedela-21




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.