Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 45,1.4-6,1 So 1,1-5b, Mt 22,15-21

Vtedy farizeji odišli a radili sa, ako by ho podchytili v reči.

Poslali k nemu svojich učeníkov a herodiánov so slovami: „Učiteľ, vieme, že vždy vravíš pravdu a podľa pravdy učíš Božej ceste. Neberieš ohľad na nikoho, lebo nehľadíš na osobu človeka. Povedz nám teda, čo si myslíš: Slobodno platiť cisárovi daň, či nie?"

Kto odchádza?

Dnešný úryvok z evanjelia začína tým, ako farizeji odchádzajú od Ježiša, aby sa poradili, ako by ho podchytili v reči. A keď si ho v evanjeliu nalistujeme v celom kontexte, zistíme, že príbeh i končí tým istým slovesom: „odišli“. Ako keby toto slovíčko tvorilo rám celého obrazu, na ktorom pozorujeme dialóg o platení dane.

Na začiatku sú to farizeji, ktorí odchádzajú a na konci sú to učeníci farizejov a herodiáni, ktorí keď dostali odpoveď presahujúcu aj ich najodvážnejšie očakávania, tiež od Ježiša odchádzajú.

Tak tí prví ako aj tí druhí svojim postojom (či v tomto prípade skôr pohybom) prejavujú to, čo sa odohráva v ich srdciach.

V celom evanjeliu (a nielen v tom Matúšovom) počúvame o ľuďoch, ktorí prichádzajú alebo sa nechávajú priniesť či priviesť k Ježišovi (viď napr. Mt 8,2; 8,5; ale i 8,16; 9,2; 9,10; 9,18 atď.), predkladajú mu svoje utrpenia, a on ich uzdravuje.

Farizeji, ich učeníci a herodiáni však postupujú úplne opačne. Oni od Ježiša odchádzajú a stále viac sa mu vzďaľujú. Všetci úbohí malomocní, slepí, ochrnutí, ale aj tí, ktorí sú síce telesne zdraví, ale pritom hriešni, prichádzajú a odhaľujú pred Ježišom svoju biedu, aby ju on mohol uzdraviť, len učeníci farizejov a herodiáni sa akoby „prikrádajú s tmavými okuliarmi, s klobúkmi zarazenými do čela, s vyhrnutými goliermi a s rukami hlboko vo vreckách“. Skrývajú sa za tmavé okuliare: „Učiteľ, vieme, že...“

Veľmi sa však mýlia, lebo Ježiš nielenže berie ohľad na každého a hľadí na osobu človeka, ale dokonca i vidí do najhlbších zákutí ľudského srdca. A preto dáva príležitosť aj im a vyzýva ich, aby mu aj oni ukázali to, čo im prekáža na ceste k Bohu. Je však veľmi ohľaduplný a nestrháva im masky jedným šmahom ruky, ale veľmi úctivo zaobchádza s ich inteligenciou, ktorá im evidentne nechýba. Keby sa totiž aspoň trochu otvorili, mali by pochopiť.

Rovnica:

„Čí je tento obraz a nápis?“ + „Cisárov.“ = „Dávajte cisárovi, čo je cisárovo.“

Je totiž analogická s rovnicou:

„Dávajte Bohu, čo je Božie“. = Niekde teda treba hľadať Boží obraz. + Božím obrazom je a má byť človek.

Ježišovi poslucháči (či skôr provokatéri) na jeho odpoveď reagujú veľmi jednoznačne: „Odišli“! Slovíčko „odišli“, ktoré je v dnešnom evanjeliu akoby rámom obrazu, sa tak stáva zároveň i rámom zrkadla.

Na tomto dialógu o platení daní totiž môžeme pozorovať svoj vlastný prístup ku Kristovi: Odchádzame, či prichádzame? Sú naše každodenné záležitosti (vrátane spoločenských povinností) „plátnom“, na ktorom sa rysuje Boží obraz v nás, alebo pokrytectvom, ktoré sa stáva pokušením či pohoršením pre celé okolie?

www.paulinky.cz

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/48-29-nedela-v-cezrocnom-obdobi

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1464-29-nedela-v-cezrocnom-obdobi-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2738-29-nedela-v-cezrocnom-obdobi-20 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.