Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dan 7, 9-10. 13-14, 2 Pt 1, 16-19, Mt 17, 1-9

Túto nedeľu slávime sviatok Premenenia Pána.

Je to udalosť ktorú popisujú traja evanjelisti i Druhý Petrov list.

Cieľom premenenia Pána bolo povzbudiť apoštolov, aby sa nepohoršili nad Ježišovým utrpením o ktorom im hovoril tesne pre touto udalosťou.

Čo by mohla znamenať pre nás? Myslím, že nás by mohla povzbudiť k odhodlaniu nasledovať Pána v každej situácii a tým k premene nášho zmýšľania. Teda k pokroku v kresťanských postojoch.

Použime prirovnania zo športu. Keď som pred desiatimi rokmi prišiel do našej farnosti doniesol som aj florbalové hokejky. Doteraz ho pravidelne deti, ktoré už odrástli pravidelne hrávajú. Za ten čas mi jeden mladík počas rozcvičky hovorí: Čo mám robiť? Vidíte, stále mi to nadnáša. Vysvetlil som mu to. Patrí k najlepším. Bol výnimka! Ostatní sa nielen nepýtajú, ale ani rady nepočúvajú. Môžu pokročiť?

Druhý rok vediem tenisovú školu. Deti chcú byť hneď vo svetovej špičke. Sieť je na tenise vysoká 1,07 m. V strede je stiahnutá bielym pásom, širokým najviac 5 cm, tzv. wimbledonom a má výšku 0,91 m. Oni tak udierajú do loptičky, že ich hľadajú za tréningovou stenou, či pletivom vysokým asi 5 metrov. Nechce sa im trpezlivo trénovať, hneď chcú do loptičky trepať. Môžu pokročiť, vylepšiť sa?

Tiež už takmer 10 rokov máme cyklotúry. Pred každou túrou im vysvetľujem odbočenie vľavo. Chodia ako naše tety – z chodníka frnk na druhú stranu. Jeden náš farník sa pre takúto nedisciplinovanosť jednej tety dostal do nemocnice.

Keď som deťom vysvetľoval správnu výšku sedadla, musel som im ukázať o čo sú rýchlejší ak bežia normálne a nie „kačacím pochodom“. Asi chcú nasledovať chlapcom mestských povaľačov, ktorí machrujú na ulici. Pri zjazdoch by sa zabili, hore sa im nechce ťahať. Jednému chlapcovi (vôbec nie malému) pán dekan dokonca aj bicykel tlačil. Ani to sa mu nechcelo! A mať správne chodidla na pedáloch, to je večná sága.

Trénoval som ešte za totality oficiálne futbal – bolo to iné. Chlapci počúvali, ochotne trénovali.

Poviete, prečo to tu hovorím?

Dnešný sviatok je o premene. Myslíte, že ak deti nechcú počúvať, učiť sa, trénovať, rásť v športových a pracovných zručnostiach, budú rásť v iných oblastiach? A budú vyrastať v dobrých kresťanov?

Anglický vojvodca Wellington raz prišiel na školské ihrisko, kde sa v mladosti hrával. Pozorne si ho poobzeral a poznamenal: „Tu na tomto mieste som zvíťazil nad Napoleonom." Vieme, že Wellington zvíťazil nad Napoleonom pri Waterloo, ale svojou poznámkou chcel vyjadriť toto: „Na tomto mieste som sa naučil víťaziť nad sebou samým, tu som si zvykol byť statočným, čestným a nesebeckým. Učil som sa spolupracovať so spoluhráčmi. Pretože som sa v mladosti snažil dobre hrať na športovom poli, nebolo to pre mňa ťažké ani na bojisku." Viete akým problémom je našim deťom nahrať?!

Tak ako sa mi stalo niečo výnimočné, že sa mladík pýtal ako lepšie strieľať, tak sa ma jedno dievča nedávno opýtalo: Mám často nervy, ako mám na to ísť, aby som sa toho zbavila?

Pracujeme v tomto smere a samozrejme aj iných oblastiach, na sebe?

Na našu farskú stránku i na FB dávam každú sobotu niečo z asketiky (túto sobotu už 160. pokračovanie). Kázne majú každý deň nad 50 pozretí, asketika to nemá ani za týždeň. Jednoducho askéza (tréning) nám nechutí!

Chcem zažiť úžasnú lásku k Bohu a neviem mať rad(a) manžela(ku), rodičov, detí! Je to ako s malým chlapcom, ktorému som dal za úlohu nadhadzovať si loptičku a on ju na rakete nevie ani len udržať. Aj on už chcel do loptičky páliť – našťastie ju netrafil, lebo by bola neviem kde.

Povieme si: Mám pevnú vôľu. Dobre. Tak si sadnime za organ a hrajte. Veď máme pevnú vôľu! Čo je treba? Začať pekne prstoklad, prvá druha, potom ľavú a pravú ruku, pedále a spev! Nechceme byť naraz vo svetovej špičke – teda svätí?

Aké je naše pokánie, spovede? Len tak niečo povedať, dostať rozhrešenie, alebo je tam aj nejaká snaha po duchovnom raste?

Pán Ježiš mal trpezlivosť s apoštolmi, má ju aj s nami. Máme trpezlivosť aj so sebou?

Čo starí? Jedna pani dostala v šesťdesiatke rakovinu. Nevzdala sa, začala cvičiť. V osemdesiatke urobí šnúru a rôzne premety, pritom nebola gymnastka.

Čo mladí? Počúvajte, pracujte na sebe, nechajte si poradiť. Máte úžasné možnosti, energiu, dary...

Pán Ježiš sa pred apoštolmi premenil, aby ich povzbudil, aby neklesali na duchu, aby sa premieňali, rástli v osobnosti. To ponúka aj nám.

Turzovka, 5-6.,8. 2023




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.