Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 7,10-14, Rim 1,1-7, Mt 1,18-24

Práve je aktuálny nový cestovný grafikon.

Dosť sa o ňom diskutuje – ako o všetkom. Autobusové, vlakové, či letecké spoje musia mať svoj poriadok. Akonáhle dôjde k stretu dvoch liniek, je to tragédia; akonáhle k výpadku spoja je to problém pre cestujúcich. Nedôjdu k blízkym, domov, do práce...

Naopak, niekedy, najmä pred sviatkami spoje pridajú. Ku grafikonu pribudne nejaký spoj. Aplikujme si to na náš život. Je to tragédia, keď sa narušia alebo zmenia naše životné plány? Ak si ich pokazíme sami sebe, iným nejakou nezodpovednosťou – je to tragédia.

Čo ak nám plány zmení sám Stvoriteľ? Vtedy bo to mohol byť ako „pridaný spoj“.

Biblické dejiny nás učia, že Boh často vstupoval do ľudských plánov. A nerobil to určite preto, aby spôsobil človekovi aj ostatným tragédiu. Niekedy to na prvý pohľad vyzerá ako ťažkosť pre toho, do života ktorého Boh osobitne zasiahne.

Spomeňme si na Abraháma, ktorý ani nesníval o tom, že sa stane praotcom vyvoleného národa. Pre neho to znamenalo opustiť civilizovanú krajinu a žiť kočovným životom. Mojžiš mal tak isto iné životné plány a netušil, že Boh má pre neho pripravenú vodcovskú funkciu. Svoje plány mali aj židovskí proroci. Boh im však zjavil, že si ich vyvolil na inú službu. Spomeňme si na Pannu Máriu. Aj do jej života Boh mocne zasiahol. A bol to zásah, ktorý z nej urobil nielen Matku Božiu, ale aj Matku bolestnú. Spomeňme si na apoštolov. Ako Boh otočil životnú dráhu Petrovi a Pavlovi. Jeden chcel ostať pri rodine a druhý dokonca pokladal za zmysel života prenasledovať kresťanov.

Dnes nám evanjelista Matúš opisuje, ako Boh zmenil životné plány sv. Jozefa, ktorý mal svoje životné plány ako všetci jeho súčasníci. Chcel si založiť rodinu a preto sa zasnúbil s Máriou. Určite s radosťou čakal na deň svadby. Ako manžel a otec chcel poctivo prežiť svoj život. Túžil vychovať deti, dožiť sa vnukov a s pocitom statočne prežitého života nechať sa pochovať v hrobe svojich predkov. Intervencia Boha úplne zmenila jeho plány. Boh chcel do rúk Jozefa zveriť svojho Syna a jeho Matku, aby bol zodpovedný za ich pozemský život. Aj keď v počiatkoch tomu všetkému vôbec nerozumel, napokon urobil všetko tak, ako si želal Boh.

Každý z nás má tak isto svoje životné perspektívy, svoje sny a plány. Čo všetko sme chceli alebo chceme dokázať. Ako sa vidíme v svojich deťoch, v svojom povolaní, v svojom spoločenskom postavení. No Boh aj do nášho života z času na čas zasiahne a núti nás zmeniť to, čo bolo podľa našej chuti a názoru. Chce, aby sme sa prispôsobili jeho zámerom.

V prípade Jozefa Boh poslal anjela, aby mu oznámil svoj zámer. V našom prípade to môžu byť aj iné spôsoby. Niekedy to môže byť v hlase nášho svedomia, ktoré nám často v živote hovorí: to smieš a to nesmieš. Ak poslúchneme svedomie, poslúchneme Boha. Ak svedomie neposlúchneme, Bohu odkazujeme, že nech sa nestará do nášho života.

Inokedy to môže byť pomocou dobrej knihy, kázne alebo napomenutím priateľov. Aj to sú spôsoby Božej reči. Ak odídeme z kostola ovplyvnení slovami kňaza a s túžbou zmeniť život, to nie je dielo kňaza, ale Boha.

Boh nepôsobí iba v biblických časoch. Vidíme to v histórii Cirkvi. Do života každého svätca zasiahol Boh, aby mu dal inú cestu, ktorá sa stala požehnanou pre veľké množstvo ľudí. Niekedy využije i bohatstvo na zmenu života. Vidíme to napríklad aj v živote sv. Františka z Assisi. Veľké bohatstvo sa mu stalo bremenom.

Za najťažšiu reč Boha my ľudia pokladáme rozličné tragické udalosti v našom živote. Ťažká choroba dieťaťa, ktoré sme milovali a s ktorým sme mali svoje plány. Pripútanie na lôžko, z ktorého sa na svet pozerá ináč, ako keď sme zdraví. Smrť milovanej osoby. Aj na takúto reč má Boh právo. Aj takýmto spôsobom nás môže žiadať o zmenu nášho života.

Prisvedčiť Bohu v takýchto chvíľach života býva niekedy ťažké. Je to akoby znova začať v svojom živote všetko od písmena A. Nedokázali to hneď ani Abrahám, ani Mojžiš, ani apoštoli, ani sv. Jozef. Ak by boli povedali Bohu „nie“, on by si zaiste pre svoje plány vybral iných ľudí. O nich by však dnes už nikto nevedel. To isté sa môže stať aj s našim životom. Ak Bohu povieme „áno“, on nám pomôže, aby sme jeho plány s nami dokázali uskutočniť. My budeme mať úctu sami pred sebou, že sme dokázali premôcť svoj strach, pohodlnosť alebo hriešnosť. Ak povieme Bohu „nie“, On si pre splnenie svojich zámerov môže nájsť iných ľudí. Ale my si pre svoju spásu nenájdeme iného Boha.

Jeden pán pracujúci v zdravotníctve mal problémy s alkoholom. Keďže tam mal veľa známych, vždy sa mu to nejako ospravedlnilo. Bol preložený do iného mesta. Do nového prostredia, cestovať sa mu vôbec nechcelo. Ťažko si zvykal. Po čase jeho šéfka zbadala, že má vypite. V momente, na hodinu mal výpoveď. Návrat podmienila liečením. Bol v Záluží pri Nitre. Úplne prestal. Hovorí o šťastí, že bol preložený. Zachránilo to jeho i rodinu.

Za niekoľko hodín sa bude našim srdciam prihovárať Ježiš v jasliach. Dá nám svoje Vianoce nielen pre radosť a pokoj, ale možno aj preto, aby zmenil život niekoho z nás.

 Turzovka – Vigília, 17.12.2022, Turkov Dlhá, 18.12.2022

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1094-4-adventna-nedela-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2404-4-adventna-nedela-19




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.