Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Múd 11, 22 - 12, 2, 2 Sol 1, 11 - 2, 2, Lk 19, 1- 10

Repetitio est mater studiorum (Opakovanie - matka múdrosti) – hovorili starí mudrci.

Preto aj v škole sa zvykne opakovať. Nie je to na škodu. Aj čnosť je vlastne opakovanie dobra, až sa nám dobro stane prirodzenosťou.

Nezaškodí niečo pripomenúť z minulej nedele. Čo si pamätáte? (Hovorili sme o tom ako sa hodnotil farizej, ako mýtnik a ako ich hodnotil Ježiš. Podľa čoho hodnotíme iných.)

Pokračujme. Podľa čoho nás asi hodnotí Boh?

Odpoveď filozofická (teologická)

– Boh je actus purus – čistý akt. Zjednodušené: Na čo Pán Boh myslí, to sa realizuje v čase. Preto sme stvorení na jeho obraz – tak si nás „vymyslel“. Pekne to vyjadruje Kniha múdrosti (1. čítanie):

Lebo miluješ všetko, čo je, a nepohŕdaš ničím, čo si vytvoril, lebo keby si bol niečím pohrdol, nebol by si to stvoril.

A ako by mohlo niečo trvať, keby si ty nechcel? Alebo ako by sa mohlo zachovať, čo by si ty nepovolal k bytiu Ale ty sa zľutúvaš nad všetkým, lebo je to tvoje, Pane, ktorý miluješ to, čo žije.

Stvoriteľ nás hodnotí ako „svojich“.

Odpoveď biblická

– Poznáte to: Za Ježišom prišiel mladík a pýta sa čo má robiť aby bol dokonalý. Ježiš mu káže zachovávať prikázania a následne zrieknutie sa bohatstva. V podobenstve o dvoch bratoch Pán Ježiš chváli toho, ktorý napriek počiatočnej neochote predsa ide do vinice – teda koná. Priamo hovorí, že nie ten kto mu hovorí Pane, Pane, bude spasený, ale ten kto plní vôľu Božiu. Pripomeňme si podobenstvo o poslednom súde. Tam sú pozvaní do Božieho kráľovstva tí, čo robili dobro iným.

Dnešné evanjelium nám umožňuje prehĺbiť hodnotenie nás, iných i našich postojov.

Všimnime si ako ohodnotil Ježiš Zacheja, ale i to ako Ježiš pozerá na nás.

Hodnotenie ľudí:

Ježiša odsudzujú – Keď to videli, všetci šomrali: „Vošiel k hriešnemu človekovi!“

Zle hodnotia aj Zacheja. Zachej... bol hlavným mýtnikom a bol bohatý...Svojou spoluprácou s okupantami Rimanmi bol považovaný za verejného hriešnika.

Ako videl Ježiš Zacheja?

Videl, že, že postavenie ani bohatstvo nie sú schopné naplniť najhlbšiu ľudskú túžbu – túžbu po šťastí – teda po Bohu. Môžu ju ale zadusiť. V Zachejovom prípade je však táto túžba veľmi živá. Práve to mu otvára cestu k spáse.

Druhou dôležitou skutočnosťou je, že Zachej ...zatúžil vidieť Ježiša, kto to je.... Chcel poznať Ježiša pre neho samého. Nie preto, aby mu Ježiš pomohol uskutočniť nejaké jeho predstavy alebo plány.

Ježiš sa pozrel hore [na Zacheja]... Nám ľuďom sa často stáva, že sa na druhých dívame zhora. Boh sa však na človeka nedíva zhora. Naopak, Ježiš Kristus, „hoci má božskú prirodzenosť, nezakladal si na tom, že je rovný Bohu, ale sám seba sa zriekol, vzal na sebe prirodzenosť sluhu a ponížil sa“ (porov. Flp 2,6-8). Uponížil sa natoľko, že sa díva „zdola“ na nás, ktorí lezieme na svoje plané figovníky, čo neprinášajú ovocie. Ale nestačí mu iba dívať sa na nás. On sám túži po nás („dnes musím zostať v tvojom dome“), aj vtedy, keď my ešte nevieme o svojej hlbokej túžbe po ňom, a prosí („poď rýchlo dolu“), aby sme aj my zišli na jeho cestu.

Tu sme sa dostali k niečomu, čo je nepredstaviteľné a čo nedomýšľame. Domnievame sa, že návrat k Ježišovi, stretnutie s nim môžeme odbiť, modlitbou, vyspovedaním sa, počúvaním kázne, Božieho slova.

Čo robí Zachej? Ale Zachej vstal a povedal Pánovi: „Pane, polovicu svojho majetku dám chudobným a ak som niekoho oklamal, vrátim štvornásobne.“ Konanie Zacheja je šokujúce a nepredstaviteľné. Je príkladom zadosťučinenia, ktoré ma prichádzať po každej spovedí – stretnutí sa s Ježišom.

V čom dnešné Božie slovo mohlo zmeniť naše postoje? Asi v tom, že Ježiš nás chce obohatiť. Ako obohatil Zacheja, ktorý sa našiel, našiel zmysle života natoľko, že bohatstvo neznamenalo pre neho nič. Pre nás by to mohlo znamenať, že ak nájdeme Ježiša, malo by nás to tak obohatiť, že nemáme problém s nápravou.

Ak pozerám na Ježiša (cez spoveď, prijímanie, modlitbu...) povrchne nemení nás to. Ak začneme žiť vieru hlbšie, to nás obohacuje. To je to prijatie Ježiša „do svojho domu“ – do svojho života (myslenia, hovorenia, konania), lebo Syn človeka prišiel hľadať a zachrániť, čo sa stratilo.

 Turzovka, 30.10.2022

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1015-31-nedela-v-cezrocnom-obdobi

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2347-31-nedela-v-cezrocnom-obdobi-19 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.