Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 3,1-8a.13-15, 1 Kor 10,1-6.10-12, Lk 13,1-9

Mojžiš pásol ovce svojho tesťa, madiánskeho kňaza Jetra.

Keď raz hnal ovce na púšť, došiel k Božiemu vrchu Horeb. Tu sa mu zjavil Boží anjel v ohnivom plameni z tŕňového kríka. Keď naň hľadel, videl, že tŕňový krík horí plameňom, ale nezhára. Vtedy si Mojžiš povedal: „Pôjdem a obzriem si ten čudný jav. Prečo tŕňový krík nezhorí.“ Keď Pán videl, že prichádza, aby si to obzrel, Boh naňho z tŕňového kríka zavolal: „Mojžiš, Mojžiš!“ On odpovedal: „Tu som.“ I hovoril mu: „Nepribližuj sa sem! Zobuj si z nôh obuv, lebo miesto, na ktorom stojíš, je zem svätá!“ A pokračoval: „Ja som Boh tvojho otca Abraháma, Boh Izáka a Boh Jakuba.“ Vtedy si Mojžiš zakryl tvár, lebo sa bál pozrieť na Boha. A Pán mu povedal: „Videl som utrpenie svojho ľudu v Egypte a počul som jeho volanie pre pracovných dozorcov. Viem o jeho utrpení. Preto som zostúpil, aby som ho vyslobodil z moci Egypťanov a vyviedol ho z tej krajiny do krajiny krásnej a priestrannej, do krajiny, ktorá oplýva mliekom a medom.“ Mojžiš povedal Bohu: „Ja pôjdem k Izraelitom a poviem im: „Boh vašich otcov ma poslal k vám.“ Oni sa budú pýtať: „Aké je jeho meno?“ A čo im odpoviem?“ Boh povedal Mojžišovi: „Ja som, ktorý som!“ – a dodal: „Toto povieš Izraelitom: „Ja-som“ ma poslal k vám!“ A Boh Mojžišovi ešte povedal: „Pán, Boh vašich otcov, Boh Abraháma, Boh Izáka a Boh Jakuba, ma poslal k vám. Toto je moje meno naveky a takto ma budú spomínať z pokolenia na pokolenie.

Ex 3,1-8a.13-15

 Pasáž o povolaní Mojžiša na Božom vrchu Horeb predstavuje „vizuálne“ veľmi bohatú scénu. Rozprávanie oplýva slovesami, ktoré rôznym spôsobom súvisia so zrakovými vnemami. Mojžiš sa díva na ker, ktorý horí plameňom, ale nezhára. Túži prísť podivnej veci na koreň a rozhodne sa: „Pôjdem a obzriem si ten čudný jav.“ Aj Pán vidí, ako Mojžiš prichádza, a v rozhovore ho uisťuje, že videl utrpenie svojho ľudu v Egypte a vie o jeho utrpení.

Akoby sa na vrchu Horeb zvláštnym spôsobom stretol Boží pohľad s pohľadom ľudským. Akoby si Pán s Mojžišom vzájomne pohliadli do očí. Rozprávanie nám však dáva vytušiť, že nejde o výmenu pohľadov dvoch bytostí, ktoré sú si vzájomne rovné. Pánov pohľad a Mojžišov pohľad sa od seba zásadne líšia. Mojžiš sa díva, ale nevidí podstatu vecí a ich príčiny. Tie mu zostávajú skryté. Pán sa díva a súčasne vie všetko o tom (o tých), na koho sa díva.

V rozprávaní čítame, že Mojžiš si zakryl tvár, lebo sa bál pozrieť na Boha. Akoby chcel dať týmto gestom najavo, že sa vzdáva svojho nároku všetko vidieť, všetko poznať a všetkému rozumieť. Toto náleží len Bohu.

Náš pohľad môže byť len základom konštatovania či hodnotenia. Nič nového neprináša. Len zaznamenáva to, čo už existuje. Pánov pohľad je pohľadom Stvoriteľa. To, na čo sa Pán zadíva, prekypuje životom a požehnaním. Keď sa Boh zahľadí na človeka, povoláva ho a poveruje dôležitou úlohou.

Dokážeme sa podobne ako Mojžiš vystaviť Božiemu pohľadu, alebo len chceme všetko vidieť, všetko preskúmať, všetkému rozumieť... do všetkého vopchať nos?

www.paulinky.cz

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2079-3-postna-nedela-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/753-3-postna-nedela-deti




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.