Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Joz 24,1-2a.15-17,18b, Ef 5,21-32, Jn 6,60-69

Emancipácia 

Bratia, podriaďujte sa jedni druhým v bázni pred Kristom.

Ženy svojim mužom ako Pánovi, lebo muž je hlavou ženy, ako je aj Kristus hlavou Cirkvi, on, Spasiteľ tela. Ale ako je Cirkev podriadená Kristovi, tak aj ženy mužom vo všetkom.

 „Ženy nech sú podriadené svojim mužom.“ „Muž je hlavou ženy.“ - Tieto vety zdvihli už viacerým ženám žlč, pretože nie sú z dnešného obľúbeného slovníka: Vyškrtnúť ich z biblie vôbec - alebo aspoň nečítať! (2. čítanie)

Nie je treba ich vyškrtávať, ale je nutné ich vysvetliť.

Pochádzajú z inej spoločenskej situácie - z doby svätého Pavla. Vtedy ešte nebola energetická kríza, pretože zdroje energie neboli objavené. Nebolo zdrojov, nebolo strojov, nebola industrializácia, nebolo pracovných príležitostí pre ženy mimo domu.

Muž bol živiteľom rodiny, žena srdcom, tak tomu bolo ešte stáročia po Pavlovi.

Až v ostatom storočí muži nestačia uživiť rodiny. Idú pracovať i ženy.

Žena sa emancipuje, nie je už odkázaná na muža-pána a živiteľa. Dostala sa z úzkeho pracovného úseku, len zo starosti o domácnosť. Ale aby som sa neuhovoril: Zo starosti o domácnosť vyslobodená nie je, len smie zvyšovať hmotnou úroveň domácnosti, smie okrem doma robiť i v továrni, ako muži.

Tieto vymoženosti za doby svätého Pavla ženy samozrejme ešte nemali. Svätý Pavol káže po starosvetsky, že muž má byť hlavou rodiny, tj. má živiť rodinu, starať sa o ňu, mať zodpovednosť. Svoju ženu má mať rád ako samého Pána Krista a žena ho má ako hlavu rodiny rešpektovať.

A viete, že poznám rodiny, kde tieto starosvetské pomery panujú dodnes! Ono totiž kde muž je mužom na svojom mieste, starostlivý, láskavý, milujúci, tam sa mu žena rada podraďuje a necháva mu funkciu hlavy rodiny. Jej zostane i tak dosť iných starostí, deti, pranie, varenie, kde sa to bez jej šéfovanie nezaobíde.

V peknom manželstve, tam sa nebojuje o prioritu: napred ja, potom ty. V peknom manželstve, tam, kde láska snúbenecká dozrela na lásku manželskú, tam nie je boj, kto je prvý, ale vzájomne rešpektovanie a úcta. Koľkokrát som to zažil pri rozhovore: „Moje žena je lepšia než ja,“ povedal mi v súkromí muž, keď sme slávili rodinné jubileum. A keď som hovoril s ňou, počul som to iste: „Môj muž je lepší než ja.“ - To je potom šťastné manželstvo.

To šťastné manželstvo nevznikne pri akte sobáša – aj keby bol sebaslávnejší. To je len sadenica.

Šťastné manželstvo nemôžu partneri objaviť v hromade svadobných darov ako kúzelný balík. Nie je to niečo hotového, čo by nebesia ktorýmkoľvek dvom prosebníkom zoslali. Je to skôr dielo svojpomoci. Musia si ho sami budovať. Je to dlhodobý proces brúsenia a vyhladzovania drsných miest.

Chcem vám poradiť spoľahlivý návod na pekné manželstvo, formulou, ktorá sa týka manželskej lásky. Nevymyslel som si ju ja - vymyslel ju svätý Pavol:

„Pravá láska je zhovievavá a dobrotivá, nezávidí, nechváli sa a nevyvyšuje sa, nie je ctižiadostivá, nehľadá svoj prospech, neroztrpčuje sa, nepremýšľa o zlom, neraduje sa z bezprávia, ale raduje sa s pravdou; všetko znáša, všetkému verí, vo vše dúfa, všetko pretrpí. Láska nikdy nepominie.“ (Kor 13,1-8)

To je Boží návod na manželskú lásku.

Ak máš odvahu, skúšaj sa občas podľa tohoto božského návodu. Uisťujem ťa, že budeš znepokojený. Si trpezlivý? Si vľúdny? Nevyťahuješ sa a nie si domýšľavý a hrubý? Nie si sebecký a precitlivený? Neurazíš sa ľahko? A povedz: nevidíš vo všetkom zlo, urážky a krivdy, ktoré ťa postihnú? Snažíš sa uplatniť svoje práva? Usiluješ o to, aby ťa ostatní uznali? Alebo máš starosť, ako sa cíti s tebou a vedľa teba partner?

Tajomstvo úspešného manželstvo sa skladá z maličkostí, z drobných nezištných činov, z niekoľko slov, z prejavov zdvorilosti a z malých pozorností. Ako je to možné, že po celý deň máme pre cudzích ľudí len vľúdne slova, a akonáhle prekročíme prah domova, sme mrzutí? Prečo tomu tak je?

Byť kresťanom doma, to znamená byť láskavý, vľúdny, zdvorilý a rytiersky, súčasne však čestný a priamy. To nie je cnosť, ale chyba, ak sa domnievaš, že môžeš povedať vždy to, čo si myslíš. Drsne otvorené, neláskavé, hoci pravdivé slova nepatria do žiadnych ľudských vzťahov.

Pýtali sa vnuci starého otca, ktorý slávil zlatú svadbu: „Dedko, ako ste to vydržal s babičkou 50 rokov? Aký je váš recept na dlhé šťastné manželstvo?“ Dedo povedal: „Po sobáši ma vzal otec manželky stranou, dal mi malý balíček a povedal: „Tu máš všetko, čo potrebuješ vedieť.“ A v balíčku bolo toto. Starec vytiahol vreckové hodinky, otvoril ich. Na viečku ciferníku, kam sa díval niekoľkokrát denne, bolo napísané: „Povez žene niečo pekného!“

Namietneš: to je príliš jednoduché. - Ale pomáhalo to. Nezabudnite, že pekný vzťah sa živí drobnými nenákladnými dôkazmi. Ocenenie pomáha, tvrdá kritika nie. Porozumenie a vyjadrenie náklonnosti a nežnosti vytvára šťastné spoločenstvo.
Nezabudni sa nikdy žene ospravedlniť. Ak je normálna, pomôžeš tým veľa jej i sebe.

Poznám jedno výborné manželstvo, teraz sú tak 15 rokov spolu. Pýtal som sa muža, ako to robia. Povedal mi: „Vieš, nebolo to vždy tak. Naše prvé manželské roky bola veľmi ťažké, až sme toho už mali dosť. Jedného dne sme sa rozhodli, že spíšeme zoznam chyb, ktoré sa nám na sebe navzájom neľúbili. Zoznamy boli dosť dlhé. Helena mi potom dala svoje, ja jej moje. Boli tam niektoré drsné skutočnosti. Niečo z toho sme si nikdy nepovedali nahlas, iba sme si mysleli. Potom sme urobili niečo, čo ti môže pripadať hlúpe. Šli sme na dvor k popolnici a zoznamy sme zapálili. Dívali sme sa na horiaci papier a po prvé po dlhých mesiacoch sme sa objali. Potom sme sa vrátili domov a napísali zoznam všetkých dobrých vlastností, ktorej sa nám na sebe podarilo objaviť. Trvalo to dosť dlho a dalo nám to prácu, lebo sme v manželstve boli už na dne. Ale nevzdali sme to.“

Spomínaš, čo napísal apoštol Pavol? „Láska nezmýšľa zle.“

Choď teda i ty k popolnici a spal všetko zlo!

Záverom prijmete dobrú radu pre váš domov odo mňa - vášho farára:

Nehádajte sa nikdy u raňajkách! Nejeden muž sa po takej rannej hádke rozruší a môže zaviniť nehodu. A žena toho možno celý deň ľutuje.

Nehádajte sa nikdy, keď prídete z práce domov! Ak máte šťastný domov, vydržíte v práci takmer všetko. Nesmiete však nájsť doma nevrlú a škriepnu ženu alebo rozhnevaného muža. A za tretie: Nehádajte sa ani večer, keď zhasnete svetlo. Pokazí vám to pekný deň.

Nehádajte sa nikdy! Naučte sa rozhovoru, debate, diskusii, dialógu. Nepoznám žiadne dobré hádky. Urovnajte si to iným spôsobom. Hádka neprečistí vzduch, ale otrávi ho. Hádky môžu iba raniť. Boj zostáva bojom, nech slúži za zbrane päsť či nadávka. Niektoré slova môžu raniť viac než rána päsťou.

Muž a žena sú vlastne priatelia. Nemohla by tato predstava uvoľniť kde aké napätie?

Nepracujú priatelia spolu? Nedelia sa priatelia o to, čo majú? Ktosi povedal, že láska je priateľstvo pramenené v hudbu.

Nech je tomu tak i u vás!

 (L.S.)

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/407-21-nedela-v-cezrocnom-obdobi

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1837-21-nedela-v-cezrocnom-obdobi-18




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.