Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Obžerstvo rodí ďalšie sebadeštruktívne žiadostí.

Obžerstvo potláča duchovné, emocionálne, mentálne, psychické i fyzické sily.

Kto prepadne obžerstvu, upadá do otroctva.

Treba požívať to, čo telo potrebuje pre svoj nerušený chod a čo pomáha udržať bdelú a jasnú myseľ. 

Obžerstvo neumožňuje kontempláciu.

Pradávny učiteľ askézy Kasián hovorí, že potrebujeme očistiť náš život od obžerstva, pretože okráda myseľ o schopnosť čistej a jasnej kontemplácie.

Medzi mnohé rozličné spôsoby modlitby v kresťanskej tradícii patria aj rozjímanie (meditácia) a kontemplácia. Môže sa zdať, že tieto dva termíny označujú tú istú vec, ale keď sa na to pozrieme bližšie, uvidíme, že odhaľujú iné prístupy v modlitbe k Bohu.

Rozjímanie

Katechizmus Katolíckej cirkvi (KKC) definuje rozjímanie ako „nábožné uvažovanie, ktoré uvádza do činnosti myslenie, predstavivosť, city a túžby. Jeho cieľom je osvojiť si vierou predmet, o ktorom sa uvažuje, a porovnávať ho s realitou vlastného života.“ (KKC 2723)

Čo je kontemplácia?

Kontemplácia je sústredené premýšľanie, rozjímanie, uvažovanie, ponorenie sa do seba. Pri kontemplácii ide o nenásilné združovanie mentálnych a vizuálnych podnetov a ich udržiavanie v ucelených zväzkoch. Pri kontemplácii subjekt pozoruje objekt a toto pozorovanie ho celkom pohlcuje. Vyzerá to zložito – iba na prvý pohľad!

Jednoduchosť kontemplácie

Svätý farár arský, Ján Vianney, sledoval sedliaka, ktorý často zastavil povoz a šiel do kostola a tam sústredene kľačal pred svätostánkom. Na otázku prečo tam chodí odpovedal: „Ja sa dívam na neho a on sa díva na mňa. (porov KKC 2715).

Môžeme sa len domnievať, že tento sedliak žasol nad tým, že Pán vesmíru, ten ktorý rozhoduje o jeho úrode, riadi počasie, je v Eucharistii. To ho naplňovalo a dodávalo mu energiu.

Kasián by asi dodal: Mohol by takto uvažovať (kontemplovať) človek zotročený obžerstvom? Neponáhľal by sa do krčmy, alebo na dobrý obed?

Nabudúce: Obžerstvo je falošným útočiskom, kde hľadáme vnútorné naplnenie v prízemnej telesnosti, nie vo vyšších veciach.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.