Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule: 

Sme povinní pomáhať závislým solidaritou s nimi.

Oslavy môžu byť bez alkoholu.

Premáhanie obžerstva je známkou sily ducha.

 Zľahčovanie obžerstva

Denne sme svedkami ako sa zľahčuje prejedanie sa i alkoholizmus.

Napríklad takéto „vtipy“:

Vodka s ľadom poškodzuje obličky...

Rum s ľadom poškodzuje pečeň...

Gin s ľadom poškodzuje srdce...

Whisky s ľadom poškodzuje mozog... Je to možné, že ľad je taký škodlivý??! 

Keď sa hovorí o obezite, mnohí Slováci majú dojem, že sa ich to netýka. Pritom až dve tretiny Slovákov trpia nadváhou a obezitu má už každý štvrtý Slovák. V spotrebe cukru sme dokonca predbehli aj USA. Čo sa to s nami stalo?

Kde sú korene obžerstva?

Ľudia sa aj u nás majú už citeľne lepšie, životná úroveň stúpa, i keď si to mnohí nepriznávajú. A to sa prejavilo aj na našej váhe. Zmenila sa aj ponuka potravín. A k tomu silný, až agresívny marketing a tlak výrobcov na spotrebu. Na každom druhom TV kanáli sa varí.

Bezprostredné príčiny obžerstva

Prejedanie sa, alebo konzumácia jedla, aj napriek pocitu sýtosti, sa najčastejšie objavuje počas sviatkov, rodinných stretnutí, alebo na večierkoch. 

Prejedanie sa je bežné a vyskytuje sa skoro u každého človeka najmä v strese, keď sa zvyšuje produkcia kortizolu.

Kortizol je hlavný produkt kôry nadoobličiek. Kortizol patrí do skupiny stresových hormónov – stresové situácie stimulujú sekréciu kortizolu. Najdôležitejším účinkom kortizolu je zvýšenie glykémie. V úzkej spätosti s prírodou pomáhal chrániť život človeka v nebezpečenstve. Teraz je kontraproduktívny, keďže nemáme energetický výdaj, a pritom spôsobuje chuť do jedla.

Časté prejedanie sa je nezdravé pre organizmus človeka, môže ísť o príznak porúch príjmu potravy, poruchu výživy, rôznych ochorení, ale aj psychiatrických problémov. 

Nabudúce: Dôsledky obžerstva




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.