Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Nestriedmosť je i vyberavosť v jedle, vyhľadávanie drahých pokrmov a pochúťok.

Vyberanosť oslabuje vôľu a tým odolnosť znášať ťažkosti života a živí zmyselnosť.

Jedine človek dokáže z prijímania potravy urobiť stolovanie. 

Štvrté pravidlo striedmosti: Dobrovoľné zriekanie sa

Všimnime si abstinentov. Sú nespoločenskí?

V ostatnej úvahe to pustovník riešil tým, že pohár vína, ktorý vypil na slávnosti kvôli spoločenstvu nahradil celodenným pôstom. Ak niekto abstinuje preto, že má problémy s alkoholom, abstinent nie je nespoločenský, ale je nespoločenské, priam drzé, nútiť ho piť a zosmiešňovať. Naopak, sme povinní, mu pomôcť a vyhýbať sa v jeho prítomnosti alkoholu.

Dobrovoľní abstinenti

Ak niekto abstinuje preto, aby ukázal, že sa dá oslavovať aj bez alkoholu, je to nielen v poriadku, ale takéto svedectvo je aj potrebné. Pri stretnutiach poľských kňazov sa neponúka alkohol z toho dôvodu, že Cirkev sa tak zapája do kampane proti alkoholizmu.

Abstinencia ako svedectvo

Som presvedčený, že spomínaný pustovník by nepil, keby v tom spoločenstve bol problém s alkoholom. Abstinencia môže byť aj ako obeta.

Spoločenské ohľady spôsobujú, že veľa ľudí sa stane alkoholikmi.

Jeden môj kolega sa dosť pohybuje v arabskom svete. V začiatkoch, ako býva u nás zvykom, doniesol na večerné posedenie slivovicu. Domáci boli šokovaní. Pýtali sa na dôvod prečo by mali piť? Cítil sa trápne. Faux pas ako hrom! Úplne ináč je to u nás, nevieme si predstaviť pohostenie bez alkoholu. Žiaľ!

Duchovný ideál

Toto štvrté pravidlo má vzťah k duchovnému ideálu. Každý človek má vydávať svedectvo o sile ducha. Ťažko hovoriť o prednosti duchovných hodnôt, keď podliehame telesným sklonom. Nestriedme jedenie a pitie, ktoré je nedisciplinované a spojené so živočíšnou dravosťou, keď chuť a žalúdok stávajú sa silnejšími než my sami, je ďaleko od duchovnosti.

Nabudúce: Dôvody obžerstva




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.