Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Nik si nechce priznať obžerstvo

Obžerstvo je sofistikované pokušenie

Telo potrebuje pokrm, ale nestriedmosťou si škodíme

Obžerstvo je aktuálne najmä v prosperujúcich krajinách 

Obžerstvo – známe neznáme

Ak sa chceme priznať k obžerstvu a čeliť mu, je potrebné vedieť o čo ide. Už sme si o ňom niečo povedali, pristavme sa ešte pri definícii.

Obžerstvo (latinsky gula) je...

Podstatou tohto hriechu nie je len nezriadené jedenie a mrhanie jedlom, ale v istom zmysle aj širšie poňaté nesprávne oddávanie sa nesexuálnym slastiam. Sex ako významný prvok ľudskej psychiky si „vyslúžil“ samostatný hriech s názvom smilstvo. Pod pojem obžerstva môžeme zaradiť aj drogovú závislosť (vrátane alkoholizmu a fajčenia), a iné.

Keď urážame zvieratá

Koreň slova obžerstvo má spojitosť so zvieratami. Nasycovanie u človeka voláme jedenie, alebo stolovanie. Nasycovanie zvierat sme pomenovali žranie. Dokonca aj pre ne to niekedy znie tvrdo. Napríklad, dávanie potravy pre domácich mazlíčkov nevolajú žranie.

Lenivosť – obžerstvo

K lepšej definícii pomôže aj porovnanie. Mali sme už šestnásť úvah o lenivosti, vieme porovnať. Vidíme protiklady; Lenivosť je nedostatok energie pre činnosť. V prípade obžerstva vidíme veľkú aktivitu pre uspokojovanie požiadaviek tela. Až natoľko, že pre obžerstvo stráca človek zdravie, lebo podľahne požiadavkám tela a ničí sa. Tieto dve neresti sa tiež navzájom prelínajú, až podporujú. Leňoch si rád kdečo dopraje.

Obžerstvo vedie k lenivosti

Nemusíme tu nič dokazovať. Ak sa na obed prejeme nechce sa nám pracovať, myseľ je otupená, tak si radi sadneme, túlame sa po sociálnych sieťach, alebo driememe.

Nabudúce: Odtiene obžerstva




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.