Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Lenivosť a obžerstvo sa považujú za najrozšírenejšie hriechy

Pojem obžerstvo sa zjemňuje opisom - nestriedme v jedení a pití

Rímske impérium si kopalo hrob svojimi zubami, zabíjali samých seba nemravnou rozkošou a balzamovali sa alkoholom. 

Diagnostikovanie obžerstva

Aby si niekto priznal prejedanie a robil pokánie, je zriedkavé. Minule spomínaný evanjelizátor Billy Graham hovorí, že za svojho dlhého pôsobenia mal jeden telefonát, v ktorom bolo nasledujúce vyznanie: „Mám hriech, ktorý ma ťaží dňom i nocou. Nemôžem nad ním zvíťaziť a predsa som sa o to pokúšala tisíc krát. Previňujem sa hriechom obžerstva.“

Zľahčovanie obžerstva

Skôr je bežné, že ľudia zo žartu povedia, ale „som sa prepchal(a)“, „konečne, že už tie sviatky sú za nami, lebo som iba jedol a pil“, „musím sa dať na diétu“, „som ako húsenica“ a pod.

Sofistikovanosť pokušenia

Stále zabúdame, že dve stránky našej prirodzenosti (telo aj duch) sa dožadujú pozornosti. Telo si žiada pokrm, vodu a vzduch a to nie je vôbec niečo hriešne. Keď však tieto prirodzené a oprávnené žiadosti uspokojujeme tak, že si pritom škodíme na zdraví, zavrhneme a zanedbáme svojho ducha, previňujeme sa hriechom obžerstva.

Červená niť obžerstva

Vieme, že mnohé veľké a silné národy vymreli pre rozšírené spoločenské hriechy. O príčinách pádu veľkého rímskeho impéria som písal minule. Isté je, že starí Rimania boli otrokmi veľkých hriechov, ako je obžerstvo, opilstvo a smilstvo.

V súčasnosti v prosperujúcich krajinách vidíme, že množstvo psychiatrov, analytikov, sociológov a duchovných, dňom i nocou s veľkým úsilím pracuje na tom ako hospodárske úspechy pretaviť v dobro svojho ľudu i iných národov. Nie na degeneráciu civilizácie, ale jej rozvoj, podľa slov učiteľa a apoštola národov sv. Pavla: „Lebo kto seje pre svoje telo, z tela bude žať porušenie. Ale kto seje pre ducha, z ducha bude žať večný život. (Gal 6:8)

Nabudúce: Pomôže definícia obžerstva




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.