Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Zachovávaj poriadok, a poriadok zachová teba – pomáha premáhať lenivosť

Európu vybudovala dominikánska spiritualita: Modli sa a pracuj.

Korene premáhania lenivosti siahajú do detstva.

Veľkým darom je výchova človeka od detstva.

Keď chýba výchova

Nie každý človek mal také šťastie. Dnes priniesli média reportáž z aktivít Diecéznej charity v Rožňave, ktorá umožnila pracovať doteraz dlho nezamestnaným. Musia ich učiť chodiť do práce na čas, vydržať pracovať do 16. hodiny, neminúť peniaze v deň výplaty, prísť do roboty nielen vtedy, keď minú peniaze... Robia to, čo rehoľníci učili našich prapredkov.

Sebavýchova

Aj tu platí to známe - človek je človekom práve cez vôľu. Jej využívaním. Starí duchovní autori prirovnávajú lenivcov k člnu, ktorý unáša prúd riavy. Taký človek ide do záhuby. Človek nemôže žiť iba podľa inštinktov a pudov ako zviera. Iba človek má vôľu a dokáže ísť proti prúdu. Ak to dokáže, stáva sa osobnosťou a stojí to za to. Nuž, všade potrebná askéza!

Lenivosť a pád

V stredoveku vznikla nasledujúca poviedka. Lucifer usporiadal veľkú výročnú slávnosť, na ktorej sa zhromaždili kniežatá tmy. Všetci mali referovať o svojich úspechoch pri šírení zla. Jeden z nich hovorí: Poštval som krvilačné šelmy na karavánu kresťanov, ich kosti sa teraz belejú na piesku. Čo si získal? - hovorí hlavný satan, ich duše sú zachránené.

Prihnal som východný vietor, hovorí druhý, ten sa oboril na loď s kresťanmi a všetci sa utopili. Čo z toho, povedal diabol, ich duše sú zachránené.

Tretí hovorí, desať rokov som sa usiloval nahovoriť jedného človeka k lenivosti. Vtedy satan zajasal a povedal: Táto duša bude patriť nám.

Nabudúce: Obžerstvo




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.