Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Najdôležitejší a bytostne potrebný pre ľudstvo je manželský stav a z toho plynúci rodičovský stav.

Lenivci si chcú žiť pohodlne v „mama hoteli“.

Lenivosť vedie k vyhýbaniu sa rodičovským povinnostiam.

Deviaty prejav lenivosti – druhá časť: Lenivec zabúda na cieľ života

Každý živočíšny druh ma zakódovanú energiu na odovzdanie potomstva a udržanie druhu. Lenivý človek to zanedbáva. O tom bola prvá časť deviateho prejavu lenivosti.

Leňoch ide vždy cestou ľahšieho odporu, preto zabúda na cieľ života.

Na ulici, pod Domom sv. Martina v Bratislave, bola starodávna lekáreň. Počas štúdií som do nej rád chodil. Mala úžasný interiér s množstvom krásnych kelímkov (slovensky vraj téglik). Teší ma, že tieto priestory zrekonštruovali. Tam som sa stretol s týmto nápisom: Quidquid agisprudenter agas et respice finem. (Čokoľvek robíš, rob rozumne a mysli na koniec.) Citát pochádza zo zbierky príkladov Gesta Romanorum. Je to (malo by byť) heslo každého uvažujúceho človeka.

Naj cieľ:

Človek má aj večný - posledný cieľ! Je to túžba človeka po stálom živote, ktorý má zakódovaný od Stvoriteľa. Leňoch však nerozvíja, nepočúva túto „príťažlivosť nahor“.

Za pôsobenia v Banskej Bystrici ma pozvali na diskusiu do gymnázia. Bol som rád, že to bola nultá hodina; teda prišli tí, čo mali záujem. Jeden mladík sa prihlásil, že je ateista. Povedal som mu: Vy budete po čase veriacim, a dobrým veriacim. Trochu ho to, ako aj ostatných, prekvapilo. Vysvetlil som, že je dôležité nebyť ľahostajný, snažiť sa hľadať. Z pozície dnešnej témy by som povedal: Nebyť lenivý. Neviem či som bol „prorocký“, neviem o jeho ďalších osudoch.

Každopádne, lenivosť spôsobuje zanedbávanie náboženských motívov v konaní. A to je budúca téma.

Nabudúce: Desiaty prejav lenivosti; zanedbávanie náboženských motívov v konaní.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.