Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Dôsledok nevyriešeného hnevu je aj odkladanie povinnosti za zajtra

Dôvody môžu byť fyzické i psychické

Dôležitá je vnútorná vyrovnanosť

Únava je subjektívny a bežný pocit.

Patologická je, ak pociťujeme trvalú únavu s poklesom telesnej a duševnej kapacity na vykonávanie činnosti. Je to varovný signál organizmu. Jedným z dôvodov môže byť permanentná hnevlivosť.

Aký mechanizmus to spôsobuje?

Každý človek má určitú kapacitu vnútorných mohutnosti ako je cit, pamäť, vôľa, energia... Jeden z hlavných dôvodov „zahltenia psychiky“ je stály hnev, napätie, čo spôsobuje podráždenosť. To odčerpáva fyzické i psychické duchovné sily z energetických zásob tela.

Nasleduje:

Únava ako trvalý pocit vyčerpania a zníženej schopnosti vykonávať fyzické a mentálne aktivity, ktorý trvá, aj keď je dotyčná osoba v nečinnosti. Môžeme to nazvať aj malátnosť, slabosť, ochabnutosť.

Diagnóza

Žijeme v časoch, keď sa svet okolo len tak hemží podnetmi pre aktívny život. Sme zaťažení impulzmi dôležitými, menej potrebnými, aj bezvýznamnými. Orientovať sa znamená v každej sekunde triediť, porovnávať, merať dôležitosť. Čas nám daný sa však nezmenil, čas je náš limit pre našu existenciu. Rýchlosť a zbesilosť plynúcich dní je našou direktívou – a našou záhubou zároveň. Často sa potom hneváme, ani nevieme načo, prečo!

Riešenie? Čo s tým?

Naše myšlienky ovplyvňujú naše konanie, a keď ich prehlušuje každodenná nervozita, blúdime v tme. Stávame sa unavení a stratení. A pritom záchrana je tak blízko – je v každom z nás. Nenechať si hrmotom nervozity prehlušiť pokoj srdca. Nájsť si čas na ticho, ktoré by sme mali povinne hľadať každý deň. Dokonca aj modlitby môžeme vykonávať v chvate. A potrebné je nájsť si čas sami so sebou a potom na pokojné vzťahy s našimi najbližšími. A už sme opäť pri askéze!

Nabudúce: Ďalšie dôsledky hnevu




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.