Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule: 

Treba rozlišovať medzi pocitom samoty a samotou.

Nezrelé osobnosti skúšajú pozornosť a lásku iných.

Prekrývanie samoty náhradami nerieši situáciu.

Úlohou asketiky je prijať život. 

Osamotenosť „ja“.

V prvej diskusnej relácie o hroznej tragédii zemetrasenia zaznela otázka: Ako je to s letoviskami v Turecku? Budem tam môcť ísť na dovolenku? Takúto situáciu človeka mysliaceho na seba a jeho osihotenosť vyjadril Friedrich Wilhelm Nietzsche v úvahe o viere, keď napísal: „Ak sa zriekneš Boha, budeš mrazivo sám v celom vesmíre. Človeče, máš na to silu?!“ Nietzsche túto silu hľadal vo svojej dekadentnej filozofii, ale nenašiel. Mnohí to opätovne a opätovne skúšajú. Zadúšajú sa vo svojom egoizme. Ospravedlňujú si ho vyhláseniami: Musím myslieť na seba, na náš národ..., čo ma je po iných!

Riešenie

Terézia Veľká píše o priateľstve s Bohom: „Kiež by som mohla nahlas oznámiť celému svetu, aký si verný k svojim priateľom. Svetská láska nechce mať žiadnych spolumilovníkov. Ale láska k môjmu Bohu rastie takou mierou, akou vzrastá počet milujúcich. A jej blaženosť sa oslabuje, keď musí vidieť, že sa všetci nepodieľajú na tom istom dobre. Preto duša smúti aj v najväčšej radosti, keď myslí na tých, ktorí netúžia po tom istom, a hľadá prostriedky a cesty, aby našla spoločníkov." Z tejto jej myšlienky a celého života sa zračí radosť, že  Boh je a chce to všetkým sprostredkovať.

Mystika Terézie Veľkej?

Možno, ale viac úžasná realita človeka, ktorý našiel Stvoriteľa! Pán povedal:

Vy však máte aj všetky vlasy na hlave spočítané. Nebojte sa, vy ste cennejší ako mnoho vrabcov! {Lk 12:7}

Zahoď starosti!

Mladí kresťania spievajú: [:Zlož svoju starosť na Pána :] a On sa už postará. [:Nebudem sa báť, lebo Ty si so mnou, nebudem sa báť, Pane môj.:].

Nabudúce: (Ne)spokojnosť so životom.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.