Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Neprijatie traumatizuje

Netlačme sa tam kde nás nechcú

Chceš byť šťastný, rob šťastným toho druhého

Myslieť si, že sme Bohom opustený je hlúposť

Existuje iba to, na čo myslí Boh s láskou

V pozícii opusteného

Pracovali sme na dôležitom štatúte, mal som veľa starosti a bol som veľmi unavený. Kolega mi hovorí: „Nemrač sa, tvoja tvár patrí všetkým!“. Potom mi zmierlivo povedal: „Keď som ja v takej pozícii premôžem sa, urobím niečo dobré a stratí sa to.“ A zas sme pri tom hesle: Chceš byť šťastný, rob šťastným tých druhých. Snaha urobiť niečo dobré, nám pomôže, aby sme neostali sami.

Neostať sám

Holandskí vedci dokázali, že medzi pocitom opustenosti a demenciou, je veľmi úzke prepojenie. Ak sa človek cíti opustený, zvyšuje sa mu dvojnásobne riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Ak sa človek cíti opustený, môže mať neskôr poriadne problémy.

Vo výskume sa odborníci zamerali na 2000 ľudí, ktorí už mali príznaky demencie. Porovnávali ľudí, ktorí žili sami, a ľudí, ktorí žili s niekým. Zistili, že u jedného z desiatich, ktorí žili sami, sa po troch rokoch rozvinula demencia. U tých, ktorí žili s niekým iným, to bol jeden z dvadsiatich.

Môže to byť aj ináč

Dňa, 27. januára sme mali spomienku na sv. Angelu Merici (1474 - 1540). Prešla životom siroty, ťažko sa prebíjala životom. V tom čase totiž v Taliansku bojovali medzi sebou mestské štáty a bolo veľa sirôt. Mladučká sa rozhodla pomáhať im. Dokonca založia rehoľu Uršulínok. Jej duchovné dcéry sú na viacerých miestach aj na Slovensku.

Je to na každom jednom z nás

Na sv. Angelu Merici som si spomenul v súvislosti s Ladislavom, ktorý bol v detskom domove. Keď dovŕšil osemnásť rokov, hneď na druhý deň odišiel, hoci tam mohol byť do 23 rokov a pomáhať ostatným. Márne som ho upozorňoval na rizika. Objavil sa ešte na FB, ale bolo vidno, že je vedľa. Stratil sa; na rozdiel od Angely hľadal seba.

Nabudúce: Pocit a skutočnosť samoty?




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.