Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Uzavretá komunita so známkami sekty môže deformovať svedomie

Svedomie musí byť ostražité pred lákadlami výhod

Svedomie nemožno utišovať formálnymi darmi

Beda samotnému

Stará rímska múdrosť hovorí: Ve soli (Beda samotnému). Jej pravdivosť môžeme overiť pri rôznych životných aktivitách (kde si sami nepomôžeme), v psychickom rozpoložení, ale aj pri formovaní svedomia. Vyjadril to dávno Aristoteles v hesle: Homo zoon politikon (človek tvor spoločenský)

Svedomie a spoločenstvo

Na lectio divina jedná účastníčka povedala: „Som dobrá, kým sa porovnávam so sebou. Akonáhle vidím iných, som takmer v depresii.“ A dá sa s tým súhlasiť. Ak napríklad trénujem na bicykli, môžem si namýšľať aký som dobrý. Rozdám si to s inými, zbadám aký som slabý.

Pôsobenie spoločenstva

Domnievam sa, že pri formovaní svedomia nám môže pomôcť spoločenstvo v pozitívnom smere – dvíhať nás, usmerňovať nás k lepšiemu. Lenže spoločenstvá sú rôzne. Dav sa môže stať luzou ak v nej prevládajú nízke zložky spoločnosti a je vlastne zberbou. Vtedy sa v nás môžu zrúcať zábrany a strhnúť nás k nízkym veciam. Dochádza k zahlušeniu svedomia. Vidíme to aj v malom spoločenstve tínedžerov na chate, ale aj pri masových protestoch.

Spoločenstvo s Ježišom

Preto je potrebná Ježišova prítomnosť v spoločenstve. Jeho prítomnosť v spoločenstve môže mať podobu obšťastňujúcu, utešujúcu, takú, po akej túžime. Sú to spoločenstvá povznášajúce a povzbudivé, kde človek naozaj pookreje. A nie je to niečo pompézne, skôr nebadané. Môžu to byť aj púte, ale aj všedné farské spoločenstvá, či už spomínané lectio divina. Je to najmä vtedy, keď nehľadáme potešenie pre seba. Mohli by nám o tom hovoriť dobrovoľníci na ukrajinských hraniciach, v chatrčiach, na misiách, lekári bez hraníc, misionári...

Nabudúce: Vytváranie spoločenstva.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.