Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Svedomie nám usmerňuje poznanie Krista

Svedomie vychovávame vierou a počúvaním Božieho slova

Svedomie v pochybnostiach usmerňuje autorita Cirkvi

Svedomie vedie aj neveriacich 

Formálnosť viery

V diskusii k príspevku č. 129 som objavilo toto: „Celkom rada by som si od Vás prečítala aj analýzu pohľadu na život kresťana, kedy praktizovanie formálnych modlitieb, prílišná uzavretosť v kresťanských komunitách, ktoré vedie k opovrhovaniu a neváženiu okolia, dokonca k seba povyšovaniu a zanedbávaniu bežných povinnosti je skutočne viditeľná. V pracovných vzťahoch dokonca často šikanózna. Ak by sa tento aspekt začal riešiť aj prostredníctvom prirodzených autorít z vnútra, veľmi by to pomohlo

Odpoveď sa dá nájsť v nasledovnom:

Zhodou okolnosti mi práve vtedy cez Messenger napísal jeden pán: „Pozrite sa prosím, čo sa zase šíri, aké klamstvá o pápežovi“.

A citoval „Koľkokrát vidíme hádky medzi ľuďmi, ktorí trávia víkendy v kostoloch alebo tam chodia každý deň a žijú len preto, aby nenávideli ostatných alebo aby o nich zle hovorili,“ uviedol pápež František.

Pápež dodal, že chodiť do kostola nie je to najlepšie, čo môžeme urobiť:

„Buďte ateista. Ak aj stále chodíte do kostola, buďte radšej synom, bratom a staňte sa príkladom pre ostatných,“ vyzval.

Konklúzia

Samozrejme, ak sa vytrhne z kontextu pápežova veta: „Buďte ateista“ - tak je to nezmysel a to pápež nechce. Výrok zoberme v súvislostiach a porovnajte so slovami Pána Ježiša, ktorý povedal:

„Keď teda prinášaš dar na oltár a tam si spomenieš, že tvoj brat má niečo proti tebe, nechaj svoj dar tam pred oltárom a choď sa najprv zmieriť so svojím bratom; až potom príď a obetuj svoj dar“ (Mt 5:23-24).

Čo ma oslovujete: 'Pane, Pane,' keď nerobíte, čo hovorím? (Lk 6:46)

Nie každý, kto mi hovorí: 'Pane, Pane,' vojde do nebeského kráľovstva, ale iba ten, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach. (Mt 7:21)

Choďte a naučte sa, čo to znamená: „Milosrdenstvo chcem, a nie obetu.." (Mt 9:13)

Nedá sa z toho vyčítať, že ak nenávidíme, nemôžeme ísť do kostola?! A tak sa zdá, že ak ateista žije podľa svedomia a koná dobro, predíde nás do Božieho kráľovstva. Ak chodiaci do kostola nenávidí – pohoršuje. Vidíme aké pohoršenie dáva Moskovský Patriarcha Kirill, keď podporuje vojnu na Ukrajine. 

Nabudúce:

Nerozumel som záverečným vetám komentátorky: „V pracovných vzťahoch dokonca často šikanózna. Ak by sa tento aspekt začal riešiť aj prostredníctvom prirodzených autorít z vnútra, veľmi by to pomohlo.“ Ak vysvetli, budem sa tomu venovať. Ak nie, budeme uvažovať na tému: Žiť mravne – poslúchať svedomie. 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.