Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Človek nie je dovŕšený – aj svedomie potrebuje formáciu

Sebectvo deformuje aj svedomie

Formácia svedomia začína už v detstve 

Ako formovať svedomie?

Český kardinál Tomáš Špidlík spomína, že pri návšteve Indie prežíval ťažké chvíle. Bolo tam na ulici množstvo chorých, starých a okoloidúci ich prekračovali. Nevedel sa s tým vyrovnať. Priateľ mu hovoril: „To nie si v Európe, tá má kresťanské korene. Tu kresťanské myslenie nepreniklo, tu je ľahostajnosť“. Vidíme, že svedomie je rôzne formované.

Čo dnes formuje naše svedomie?

Média prinášajúce pohromy, vzbudzujú v nás súcit. Pamätáte si, že najväčšie charitatívne zbierky boli v čase záplav, pri výbuchu domu v Prešove, po nečakanom tornáde na Južnej Morave a dosť aj na hraniciach s Ukrajinou.

Súcit sa otupí

Ak ste predvčerom počuli o požiari v prešovskej bytovke a videli vyľakaných obyvateľov určite sme s nimi súcitili. Museli si nájsť miesto na spanie, bývanie, kým ich pustia do svojich bytov. Tým, ktorí nemali ku komu ísť pomohli. Porovnajme: Kyjev má 2,6 milióna obyvateľov. Po ruskom odstreľovaní infraštruktúry 70 % obyvateľov nemá elektrinu. A to znamená, že nemajú telo, vodu... Viete si to predstaviť, keďže tam je väčšia zima ako u nás. A nemajú kde ísť. Už nám to je ľahostajné, sú to už iba čísla – aj keď miliónové! A mnohí si utišujú svedomie šírením neprávd, poukazovaním na nevďačnosť niektorých utečencov. Súcit sa otupí, človek zľahostajnie

Nabudúce: Pomôže viera pri formovaní svedomia?




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.