Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Na kritické udalosti niekto reaguje strachom, alebo agresiou.

K zvládnutiu ťažkosti potrebujeme aj poznanie; to motivuje vôľu.

Pomáha nám aj povedomie spoločenstva

Veriacim pomáha príslušnosť k Cirkvi 

Spoločenstvo a osobnosť

Prežívame ťažké, dramatické časy. Pre veriaceho je oporou Cirkev. Pomáha mu poznávať pravdu, prekonávať osamotenosť lebo ponúka kontakty – vzájomné vzťahy, ale aj vzťah s Bohom. Minule sme sa venovali vzťahu k Cirkvi, dnes vzťahu k Bohu.

Osobný vzťah k Bohu.

Známy rakúsky dokumentarista Ulrich Seidl natočil film: Ježišu, ty to vieš. Film získal cenu pre najlepší dokumentárny film na MFF v Karlových Varoch a viacero ďalších ocenení.

V tomto dokumente sprostredkúva súkromné rozhovory šiestich úprimne veriacich ľudí s Bohom. Tí sa zverujú so svojimi najosobnejšími túžbami i starosťami, ako sú manželské problémy, či partnerova nevera.

V tomto dokumente, ktorý sa takmer výlučne odohráva v kostole, kde sa ľudia chodia vyžalovať Ježišovi, vidieť pár scénok aj mimo kostola. Napríklad v domácnosti: Ona žehlí alebo šije a on pozerá televízor. Muž prejde popri nej, bez toho aby si ju vôbec všimol, otvorí balkón a fajčí tam. Popri manželke sa vráti späť do svojho kresla ako keby bola vzduch.

Uvedomovanie si neuvedomovaného

V tomto dokumente si môžeme plasticky uvedomiť aká bolestná môže byť ľahostajnosť, nevšímavosť.

Zaujalo ma aj toto: Jeden pán sa v kostole Ježišovi priznáva, že sa stal otrokom skrytej nezriadenej sexuality. Uvedomil si, že keď správy, alebo niečo v TV prednáša kráska, je ňou očarený a všetko nekriticky prijíma.

A sme pri askéze

Askéza nie je len nejaké trénovanie ducha, ale stretávanie sa s Ježišom, ktorý pomáha nájsť pravdu a dáva silu k nasledovaniu pravdy a dobra.

Nabudúce: Askéza nie je sentimentalita




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.