Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Zlé časy sú ťažko definovateľné

Zlé časy s dobrými sa periodicky opakujú

Veľkým pokušením v zlých časoch je rezignácia

Ak sú časy zlé, žime dobre a stanú sa dobrými.

 Čo robiť v zlých (ťažkých) časoch?

Perfektne to vyjadril svätý Augustín: „Ak sú časy zlé, žime dobre a stanú sa dobrými.“ Jeho myšlienkou sme minule skončili. Lenže ako zrealizovať to „žime dobre“?

Ak sme pri trefnom prirovnaní K. Čapka, v minulých úvahách o zime a jari, uvedomujeme si, že príroda podlieha svojim zákonom Stvoriteľa a preto sa nemýli. A čo my?

My sme ľudia a v tom je ten problém.

Preto sa ťažké časy stávajú ešte ťažšími, lebo my ľudia, obdarení rozumom a slobodou, ťažko chápeme Stvoriteľove zámery a ešte ťažšie sa im podriaďujeme.

Tomáš Baťa o prekonaní zlých časov (hospodárskej kríze):

„Príčinou krízy je morálna bieda. Ako sa dostať z hospodárskej krízy? Neverím v žiaden obrat sám od seba. To, čomu sme zvykli hovoriť hospodárska kríza, je iné meno pre mravnú biedu. Mravná bieda je príčina, hospodársky úpadok je následok. V našej krajine je mnoho ľudí, ktorí sa domnievajú, že hospodársky úpadok možno sanovať peniazmi. Hrozím sa dôsledku tohto omylu. V postavení, v ktorom sa nachádzame, nepotrebujeme žiadne geniálne obraty a kombinácie. Potrebujeme mravné stanoviská k ľuďom, k práci a verejnému majetku. Nepodporovať bankrotárov, nerobiť dlhy, nemeniť hodnoty za odpadky, nevydierať pracujúcich, robiť to, čo nás pozdvihlo z povojnovej biedy; pracovať a šetriť a urobiť prácu a šetrenie výnosnejšie, žiaducejšie a čestnejšie ako leňošenie a mrhanie. Treba prekonať krízu dôvery. Technickými zásahmi, finančnými a úverovými ju však prekonať nemožno...“

Nabudúce: Ťažké časy a morálka




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.