Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Rodičovský cit zušľachťuje

Rodičovský cit môže byť patologický per defectum, alebo per excessum

Dieťa nie je právo, ale dar

Náhrady za dieťa sú často scestné

Je len dnešná doba ťažká a zlá?

Karel Čapek napísal v decembri 1931 do Lidových novín fejtón Útěcha.

            "Nič platné, všetci to hovoria: to najhoršie je iba pred nami, sme sotva na prahu zlých časov, čaká nás všetkého druhu psota, ťažkosti a nečas. Musíme si vyhrnúť rukávy a prečkať to, ak to pôjde; vydržať do jari: čakať na novú konjunktúru klíčenia a kvetov.

            Lenže my ľudia radí hovoríme o knihe prírody a tvrdíme, že sa z nej, synu, máš učiť. Teda, v knihe prírody to je písané trochu ináč. Prečkať a vydržať, áno. Ale nie čakať. Začínať s jarou už na prahu zimy. Ísť do toho najhoršieho s plnými a dobre pripravenými nošami nádeje. Teraz v pochmúrnych dňoch decembra nie je pre prírodu trúchlivý koniec roku, ale energický začiatok roka budúceho. Počínajúc zimou neprejavuje príroda len odhodlanie pučať a kvitnúť. Ešte tu nie je tá pravá zima a už sa začíname brodiť prvými známkami jari. Nech príde čo príde, tu to máme napísané v knihe prírody, že letná konjunktúra je na nezadržateľnom postupe.

            A teraz, synu, uč sa v knihe prírody. Jeseň prírody, to nie je len príprava na prečkanie zimy, ale organizácia budúcej jari. Mali by sme sa pýtať ako pripraviť časy lepšie, než boli minulé. V knihe prírody stojí: ani tá najtvrdšia doba nie je len vydržanie a obrana, ale postup a rast. Vegetácia sa nedrží života len starými koreňmi; drží sa ho i pupencami budúceho rašenia. Tak sa to, synu, robí“

Aj v roku 1931 boli ťažké časy, možno ťažšie. A vieme si vôbec predstaviť, aké ťažké to majú na Ukrajine a v iných krajinách, kde zomierajú ľudia od hladu?!

Askéza je, ako navrhuje Čapek, pracovať na lepších časoch!

Nabudúce: Pokušenie rezignácie




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.