Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule 

Extrémy vo vzťahu k móde

Móda má svoj odraz v mysli človeka, v jeho psychike a aj v morálke

V mene módy si človek môže pokaziť život 

Pripútanosť k veciam

Človek sa považuje za korunu tvorstva, za vrchol vývoja vesmíru. Je pozoruhodné, že sa rád vracia k nižším formám svojho vývoja.

Rímsky básnik Horatius v prvej knihe zbierok Ódy (Carmina), časť XI. to vyjadril známym heslom: Carpe diem. Do slovenčiny sa dá preložiť ako „Užívaj dňa“. Český egyptológ Zbyněk Žába sa domnieval, že príslovie môže mať staroegyptský pôvod.

Carpe diem v pozitívnom zmysle

Jedna zo sémantických interpretácii ho vysvetľuje ako existenciálne varovanie s výzvou k maximálnemu využitiu aktuálnych príležitosti, pretože čas ubieha k našej smrti. V tomto sa Carpe diem čiastočne podobné inému latinskému prísloviu, pozdravu kartuziánov: Memento mori (pamätaj na smrť). V tom prípade hlavné poslanie tohoto citátu je povzbudzovať ku kajúcnosti a pokore. Potom by to bolo v zmysle: Využi deň!

Carpe diem v negatívnom zmysle

Učiteľ národov, sv. Pavol apoštol, pre tých ktorí nemajú nádej zmŕtvychvstania ironicky píše: „jedzme a pime, lebo zajtra umrieme“ (Kor. 15.32). V tom zmysle „Carpe diem“, je pripútanosť k veciam – otroctvo. Dokresľuje to v liste Filipanom (Flp 3:19) „Ich koniec je záhuba, ich bohom je brucho a hanba je slávou tých, čo zmýšľajú pozemsky“.

Prečo je človek otrokom veci, ktoré ho degradujú?

„Carpe diem“ nevyužíva, ale zneužíva. Jednoducho povedané, „zabudol“ na askézu.

Nabudúce: Zodpovednosť za okolie




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.