Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule 

Mnohí zdieľajú a rozposielajú evidentne nepravdivé príspevky aj preto, že neuvažujú nad obsahom.

Absolútnu pravdu a dobro nájdeme iba v Bohu.

Hrdiaci sa originalitou sú často gýčové kópie.

 Odolávať módnym trendom

V snahe „byť sebou“ sa môžeme ocitnúť v dvoch extrémoch: Byť čudákom, alebo módnym gýčom (pajácom).

Napríklad za totality jedno duchovné hnutie pracovalo v utajení. Vodcom dávali krycie mena, ale každý ich mohol poznať podľa staromódneho (vraj morálne nezávadného) oblečenia. Do tejto kategórie možno pripočítať aj niektoré „osobnosti“, ktoré sú tak „proti prúdu“, až sú čudáci.

Druhý extrém je sledovať módu, mať všetky najnovšie módne hity. Tých je až-až.

Nejde o vonkajšok

Všetko má svoj odraz v mysli človeka, v jeho psychike a aj v morálke. Vplyv reklamy a módy je nepopierateľný. Oboje má veľkú moc. Dokáže manipulovať ľuďmi v myslení aj správaní. Je naivné domnievať sa, že reklama je záležitosťou obchodu a móda sa týka iba obliekania, auta, prípadne bytového zariadenia.

Reklama a móda pôsobia aj na duchovnú sféru.

A škodia dvojako. Vnášajú často do duchovného života s módnou praxou aj rozkladné prvky. Ale na druhej strane zas zlé skúsenosti s prehnanou a nemiestnou modernizáciou vyvolávajú pokušenie odmietnuť všetko nové a glorifikovať aj splesnené a skutočne prežité spôsoby života.

Móda a jej pôsobivá reklama sú mocnými nástrojmi pokušení.

Za „altmodisch" (staromódnosť) sa považuje napr. rodina ako monogamné manželstvo s deťmi. Módne sú homosexuálne vzťahy a kolektívny sex. Rozmáha sa pornografia a toxikománia. Dnes sa slušný život stáva staromódnym. O to viac dôsledný kresťanský život! Ten sa dostáva úplne na pranier verejnej mienky. Kedysi sa kresťania nezľakli šeliem a dnes sa zriekajú najzákladnejších morálnych hodnôt pod hrozbou staromódnosti.

Pokazený život v mene módy

Stredoškoláci boli na chate osláviť koniec školského roka. Niečo si vypili a oddali sa sexu. Jedna z nich mala morálne zásady, ale len preto, aby nebola iná, podľahla. Má z toho nepríjemný zážitok a s následkami sa dlhšie nevie vysporiadať a možno jej pokazí celý život.

Nabudúce: Pripútanosť k nižšiemu

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.