Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Výbuch hnevu je v srdci dlhšie pripravovaný

Pokojné správanie si musíme dlho pripravovať

Nezabúdajme na pravidelné spytovanie svedomia 

Rozlišovanie autorít

Hovorili sme o tom, ako formovať seba v pokojnú, vyrovnanú osobnosť. Ak sa nám to darí (je to stály proces), potom môžeme „rozlišovať duchov“. Ak totiž dokážeme rozlišovať naše pohnútky a usmerňovať ich, potom nenaletíme na klamstvá (teraz sa to volá hoax). Zároveň sa nám podarí správne prijímať autority, ktoré nám môžu sprostredkovať pravdivé poznanie.

Ako na nás pôsobia autority?

Na prvý pohľad nie autoritatívne. To nechali na farárov. Predkladajú iba svoje vedomosti, skúsenosti. Mnohí majú dobrú výrečnosť, príťažlivý vzhľad... Tí pôsobia veľmi isto, sebavedome.

Ako ich rozlíšiť?

Rozlišujú ich vlastnosti, ktoré vyjadrujú dva pojmy: Vševedúcnosť (omnisciencia) a skromnosť.

- Vševedúcnosť

Pred 4-5 rokmi som počúval jedného ekonóma, prognostika. Suverénne chrlil slová ako z guľometu. Keďže to nie je môj odbor, pýtal som sa na neho. Odpovede by sa dali zhrnúť takto: „Nikto nevie, prečo média citujú tohto ekonóma, ktorý sa neuveriteľne veľakrát pomýlil vo vlastných predpovediach." Teraz je na sociálnych sieťach odborníkom na Ruskú agresiu.

Snáď každý počul v uplynulých dvoch rokoch lekára, patológa, potom odborníka na zdravú výživu, ktorý sa pretransformoval na najlepšieho epidemiológa, potom sa stal psychiatrom (posielal premiéra na psychiatriu), tiež právnikom (napadá medzištátne zmluvy), zostavil i mozaiku sveta. Najnovšie môžeme zbadať i jeho slogan: „brucho preč za pár dní“.

Kto by tu nenatrafil na českú lekárku, ktorá sa stala mediálnou hviezdou, citovanou všetkými antivaxermi. Teraz je očarená sebou, lebo je obletovaná prívržencami, ktorí jej pripisujú záchranu sveta pred pandémiou.

- skromnosť

Ak počúvate ozajstných odborníkov, hovoria skromne, citujú aj iné názory, predkladajú možnosti. Zaujímavé, mnohým takýmto sa vyhrážajú. Píšem o nich málo, lebo sú skromní. Nemútia vodu.

Tak sa zdá, že ak ovládame svojho ducha, hľadáme pravdu, NIE TO, ČO NÁM VYHOVUJE, vieme „rozlíšiť duchov“. A to je náročná askéza.

Nabudúce: Omylnosť autorít

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.