Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Z plnosti srdca hovoria ústa

Neovládneme sa ak neodstránime zlo zo srdca

Analyzujem si pohnútky srdca, aby sa nezakorenilo v ňom zlo

 Ako si strážiť srdce?

Stane sa, že nakričí šéf, vybuchnete na svojho manžela (manželku), na detí, ktoré sú neznesiteľne..., lebo sme prepracovaní, „prasknú nám nervy“. Takto a podobne sa vyhovárame.

Je to len niečo chvíľkové?

Dovolím si povedať, že nie. Je to zakorenené v srdci, je to v človeku a potom stačí povestná iskra a je veľký výbuch.

Čo preniká do nášho srdca?

Predstavte si, že ste sami večer v cudzom meste na opustenej, tmavej ulici. Prídu vám na myseľ prepadnutia a ak počujete kroky, pozriete na prichádzajúceho so strachom a obavami. Ak na tom istom mieste čakáte niekoho milujúceho a započujete kroky reagujete úplne ináč. Usmejete sa, vykročíte dopredu. Rozdiel: Miesto strachu - radosť. Iné naladenie, iné pocity v srdci, iná reč tela... Askéza je, nalaďovať si srdce na dobro.

Ako si nenaladiť srdce?

Trochu úsmevne. V TV dávali kurz džuda. Cvičiteľ upozornil účastníkov, aby túto sebaobranu nepoužívali nerozmyslene, aby im príliš nevošla do srdca. Ukázal scénku: Po kurze ide natrénovaná slečna domov, beží za ňou mladík. Ako sa jej dotkne, šmarí ho o zem. Nestačil povedať: „Zabudli ste si dáždnik“.

Analyzovanie srdca, pocitov

Preto je dobré analyzovať si pocity, uvažovať prečo naraz smútok, radosť, ľahostajnosť, hnev k niekomu... Tak zistíme, že každý hnev je sebectvo, že sme chceli niečo podľa seba a to vždy nejde. Je potrebné staré dobré spytovanie svedomia, ktoré možno zanedbávame. Ak si večer nájdeme pár minút na toto uvažovanie, stanú sa z nás pokojní ľudia. Tak si budeme môcť natrénovať lásku, zbaviť sa hnevu.

Nabudúce: Preverovanie autorít




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.