Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Autorita sa odvodzuje o najvyššej autority – Stvoriteľa

Zväčšujúci sa počet ateistov a povrchných kresťanov prehlbuje krízu autority

Mnohí kresťania žijú iba tieni viery, hľadajú seba a nie Boha

Chybný prameň autority

Jedna španielska virologička dostala otázku, prečo ešte nevyvinuli liek na Covid. Odsekla: Opýtajte sa L. Messiho, Ronalda, oni majú 100 x väčší plat ako my. Futbalové kluby sú omnoho viac dotované ako náš výskumný ústav. Dokonca niektorí slávny športovci torpédujú naše snahy. A sú hrdinovia, obdivovaní.

Neznámi vedci

Vďaka pandémii sa do nášho povedomia dostávajú vedci, ktorí v skromných podmienkach vytvárajú veľké hodnoty pre spoločnosť. O mnohých doteraz nevieme, pritom s veľkým nasadením vyvíjajú vakcíny, testy, prístroje na pľúcnu ventiláciu... Iní sa často z posledných fyzických a psychických síl obetujú pri lôžkach chorých, pomáhajú im dostať sa do nemocníc.

Ako sa vyrábajú autority?

Autoritami sa stávajú tí, ktorí v médiách vedia pekne rozprávať, dobre vyzerajú, dokonca zhadzujú iných.

Ozajstné autority

Načriem do minulosti, hoci autority by sa našli aj dnes. Ale poznáme sa, súčasné autority sú hneď očierňované. A to je asi najväčší kaz dnešnej doby.

Do Klokočova, dedinky na Kysuciach prišiel dávno, v roku 1958, MUDr. Vladimír Čečer, aj so zdravotnou sestrou, manželkou Darinou. Keď videl tú biedu a zaostalosť, začal zdravotné prehliadky a osvetu. Pre svoju obetavosť mal takú autoritu, že jeho prednášky o základoch hygieny navštevovalo množstvo ľudí. Pamätníci spomínajú, že raz večer sa tak ponáhľal k pacientovi, že mal obuté nerovnaké topánky. Keďže nemocnica bola až vo Frýdku-Místku, robil aj menšie chirurgické ošetrenia, videl som ho ako zošíval hlavu zranenému...

V histórii Klokočova môžeme čítať lakonickú poznámku, že aj jeho práca „výrazne prispela k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov obce“.

Tak sa rodia ozajstné autority.

Nabudúce: Nedostatky u autorít




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.