Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule 

Je všeobecná kríza autority

Autoritou sa stávajú celebrity z rôznych odvetvi

Celebrity od nás nič nežiadajú

Je aj príťažlivosť nahor

Prameň autority

Od koho môžeme odvodzovať autoritu?

Odpoveď je jednoduchá – od najvyššej autority – Stvoriteľa. Nezdá sa vám to? Skúsme uvažovať takto: Boh je stvoriteľom a darcom života, určite nechce napr. ani havárie a ľahkomyseľné hazardovanie so životmi. Je teda zrejme, že autorita dopravného policajta je od Boha. Pre rozumného má policajt prirodzenú autoritu, veď vnáša poriadok do dopravy.

Rovnako Boh chce, aby sme si chránili zdravie – a už sme pri autorite zdravotníkov.

Všetky vedomosti majú pôvod v Bohu, a preto má v ňom pôvod aj autorita vedcov, odborníkov, ktorí dostali vynikajúce schopnosti, znalosti. Preto je tu autorita učiteľa. Každé dobro je od Boha a preto si zaslúžia úctu ľudia vysokej morálnej úrovne. Rodičia učia a vedú deti k dobrému – autorita rodičov.

Prenesme si to na náboženstvo.

Neuznávať žiadnu autoritu sa stalo módou dokonca aj v náboženskej sfére. Seriózny duchovný život je však nepredstaviteľný bez uznávania a rešpektovania autorít pochádzajúcich od Boha. Kto by chcel o všetkom rozhodovať sám, kto by sa nikdy v ničom nechcel podriadiť, zavrhol by vlastne Boha.

Také náboženstvo pestuje kult seba, „amor sui" (láska k sebe), čo nevyhnutne vedie k úplnému „contemptum Dei" (odmietnutie Boha). „Kto vás počúva, mňa počúva, a kto vami pohŕda, mnou pohŕda. Kto však pohŕda mnou, pohŕda tým, ktorý ma poslal" (Lk 10, 16). Ježiš tu dáva autoritu apoštolom a ich nástupcom (biskupom, kňazom).

Čudujeme sa ešte prečo je kríza autority?

Dvojnásobne na Slovensku stúpol počet neveriacich (nemajú od koho odvodiť autoritu), klesol počet katolíkov a mnohí už ani nie sú katolíkmi – majú svoje náboženstvo.

G.K. Chesterton už dávno napísal: „Mnohí nemôžu byť kresťania ani nekresťania. Atmosféra v ktorej sa pohybujú, je atmosféra reakcie: Trucovania, prekrúcania, kritizovania nepodstatných detailov. Už stratili vieru, ale stále žijú v jej tieni".

Keďže je veľa neveriacich a čudných veriacich, nečudujme sa, že je kríza autority.

Nabudúce: Defektný prameň autority 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.