Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Náš intelekt i cit sa musia vyrovnať s prostredím

Pokušenie prichádzajú často v ovčom rúchu

Rôzna reakcia na podnety z okolia

Môže byť dobré prostredie pokušením?

 Ak je moje okolie lepšie ako ja, malo by ma to podnietiť k dobrému. Oveľa častejšie sa však stáva niečo iné. Človek neznesie krikľavý rozdiel medzi sebou a tými lepšími, lebo v konfrontácií s nimi zreteľnejšie vstupujú jeho vlastné chyby, a to zahanbuje.

Ako sa zbaviť takejto živej výčitky?

Nuž, aspoň trochu iných zhodiť, znehodnotiť. To nie je nič ťažké, aj keby išlo o svätca. Nik predsa nie je bez chyby. Najľahšie je vyhlásiť tých lepších za nenormálnych. Voľačo pravdy na tom totiž vždy je, pretože sa skutočne odlišujú od väčšiny. Človek s prísnymi morálnym postojom vždy bol, a vlastne bude blázon v očiach sveta.

Dobrý príklad môže aj deprimovať

Niekedy okolie vyvoláva pocit „ja to nikdy nedokážem, to nie je pre mňa!" Potom to môže viesť k nedostatku sebadôvery, k rezignácii, až k depresii. Agresívnejšie typy pristúpia k ohováraniu, pripadne až k osočovaniu. Ak majú trochu inteligencie nepovedia: „Všimni si ako som dobrý...“. Ohováraním znižujú iných a tým sa chcú dostať nad nich.

Ako na nás môže vplývať okolie približne na našej úrovni?

Vyvoláva snahu vyniknúť, ukázať prevahu. Je to síce úsilie o vlastné zdokonaľovanie, ale nesprávne motivované, a preto nevedie k vybudovaniu osobnosti, skôr k vystatovaniu sa nad iných.

V niekom však také okolie brzdi úsilie o akýkoľvek pokrok. Byť ako ostatní, neodlišovať sa od priemeru, to je takmer masové pokušenie v súčasnom svete. Splynúť s davom, preberať nekriticky názory ostatných, uspokojiť sa s priemernosťou, to je dnes móda. Treba veľa duševnej sily na to, byť iným, byť tým „čudákom“ v očiach iných.

Nabudúce: Snaha prispôsobiť sa okoliu




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.