Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Pudy slúžia na ukojenie biologických potrieb

Pudy vábia aj k takému konaniu, ktoré je v rozpore s ich pôvodným určením.

Pudy dal Stvoriteľ ľuďom aj so schopnosťou rozumovej kontroly a ovládania vôľou

Stolovanie

Prijímanie potravy môže byť u človeka povýšené na priateľské a rodinné stolovanie. V rodine kde chýba, chýbajú väzby. Pýtal som sa deti po Vianociach, čo sa im najviac páčilo. Odpovedali: Boli sme spolu. Domnieval som sa, že budú spomínať darčeky. Preto by v rodinách mali bojovať o nedeľné spoločné stolovanie a podľa možnosti i denné večere. Ježiš pri stolovaní urobil svoj prvý a posledný najväčší zázrak (na svadbe premenil vodu na víno, pri Poslednej večeri ustanovil Eucharistiu).

Pohlavný pud

Pohlavný pud sa povyšuje na ľudsky iba citovým vzťahom, ktorý začína zaľúbením a cez zosúladenie záujmov má dospieť k oddanosti schopnej žiť jeden pre druhého a dokonca odovzdať štafetu života (obetovať sa pre detí).

Nestráca sexualita na sile rozrastaním rodiny?

Navzdory všetkej matematickej logike sa intenzita vzťahu nijako nezmenšuje, keď sa rodina rozrastá. Práve naopak. Sebectvom sa láska ničí. Vzťah postavený iba na sexe nemôže mať trvanie, časom strávi sám seba. Zákonite vedie k promiskuite a perverzite. Svet, v ktorom žijeme, je toho živým dôkazom. K promiskuite alebo nevere môžu ľudí viesť aj iné dôvody než rýdzo sexuálne. Je to v prvom rade strata citového vzťahu. Pohlavný pud nebol poľudštený.

Potreba citového života

City majú teda svoju vlastnú zákonitosť, ktorá je celkom opačná ako zákonitosť v hmotnej sfére. A preto zdržanlivosť pred manželstvom, alebo aj v manželstve (zdravotný stav, odlúčenie...), nie je citovým ochudob­nením. Je to transformovanie pudu viac do citového vzťahu. To platí aj o celibáte.

Zdržanlivosť pred manželstvom

Začínajúci vzťah má svoju postupnosť. Začína možno nejakým druhom obdivu a zaľúbenia, možno dosť povrchného. Ale má postupovať cez zosúladenie záujmov až k oddanosti a obetavosti. Nezabúdajme, že aj tu platí matematika srdca - láska sa znásobuje, čím väčšmi sa rozdáva. Alebo presnejšie vyjadrené, láska rastie, iba ak sa rozdáva, ak sa obetuje. Ak začína vzťah sexom – to bývaj jeho smrť. Asi by sme mali viac spievať dávnu pieseň: „Na všetko krásne máme čas“.

Pozor na omyl

Adept manželstva, rovnako ako adept kňazstva (ktorý sa zrieka sexuality), si naivne predsta­vuje narastanie lásky ako čosi oblažujúce, príjemné, ako závratné šťas­tie plné jasu. Ale realita prináša obete všedného dňa. Každá má inú príchuť, len sladká a jasavá nie je ani jedna. Láska má teda chuť všetkých obetí, ktoré vyžaduje. Je to sila, ktorá tieto obete umožňuje. A paradox lásky je v tom, že sa obetami nevyčerpáva, nezmenšuje, ale narastá a mocnie.

Matematiky citu

Ak mám desať eur a päť niekomu dám, ostane mi päť. Suma sa umenšuje. Ak niekomu dám svoju vedomosť, vedomosť sa mi neumenšila. Naopak poznanie sa rozšírilo o dvojnásobok. Ak preukážem niekom cit, nestratí sa. Ak je cit akceptovaný, rozširuje sa a ak je opätovaný od darovaného zväčšuje sa aj u darcu. Tak je to aj s úsmevom. Pamätáte ešte:

Úsmev (Ján Lehotský / Kamil Peteraj)

Úsmev nie je žiadna šifra je to malá výhra líc

úsmev, skús ho ďalej prihrať oblúčikom do ulíc.


Úsmev, ten vždy do troch ráta jamky do líc fúkne Ti.

Úsmev, v čiapke kamaráta pehavo sem priletí.


Úsmev, úsmev detské líca červené má, červené má.

Úsmev, vie ho každé dieťa k nemu dovedie Ťa hneď.

Úsmev, ten si voľne lieta v detských tvárach naspamäť...

ÚSMEV | to je šanca premenená | - MODUS - YouTube

Nabudúce: City a pudy ako zdroj pokušenia




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.