Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Prehĺbený a zosilnený cit trvalého charakteru je vášeň

Vášeň je osožná energia, ale prináša rizika

Vášne majú slúžiť na ceste k dobru a nie z nej zvádzať

Keď sa o vášni hovorí negatívne, myslí sa obvykle na afekt.

Čo je afekt?

Afekt je silný, búrlivo prebiehajúci, krátkodobý prejav, pri ktorom dochádza k vonkajším a vnútorným telesným zmenám. Zmení sa výzor, mimika, pohyby a niekedy aj krvný tlak, pulz a metabolizmus. V afekte je blo­kovaná rozumová kontrola a vôľa. Afekt je teda jednoznačne negatívny (nemýľme si tento pojem s afektovanosťou – strojenosťou. Môžme povedať, že afekt = hnev.)

Môže afekt prekvapiť?

Pokiaľ človeka prekvapí, keď' naozaj nemá možnosť zabrániť jeho rozvinutiu, vtedy nie je zodpovedný za svoje reakcie. Lenže potom by človek konajúci v afekte (hneve) nemal právnu, ani morálnu zodpovednosť. Preto patrí k naším najväčším povinnostiam spoznať, čo nás dokáže doviesť do afektu, a takým situáciám sa za každú cenu vyhýbať.

Chyby chyby v postoji k afektu.

V prvom rade sa nesmieme vyhovárať. Filozof Plutarch: „Poznal som, že hnev nie je nevyliečiteľný. Ak ho však chcem liečiť, nemôžem hovoriť: už mám takú povahu. Naopak: musím s tou svojou nešťastnou povahou skoncovať.“ . Pre afekty platí, že sa človek do nich nesmie dostať.

Ako na to?

Treba si strážiť srdce. Znamená to analyzovať si naše postoje: Prečo mám k niekomu kladný postoj, iný ma roztrpčuje a potom si to v srdci zmeniť. Uvedomiť si, že každý hnev je sebectvo; chcem, aby udalosti, ľudia boli podľa našich predstav. Treba ich prijať takých, akí sú. Iných nemôžeme zmeniť – iba seba!

Zanedbávanie askézy!

Perlička: Tieto úvahy dávam aj na našu farskú stránku. Niektoré príhovory majú návštevnosť aj vyše 100. Asketika? Ostatnú úvahu si otvorilo 20 záujemcov. No, askéza je náročná – niečo vyžaduje! Preto sa jej na vlastnú škodu vyhýbame.

Nabudúce: Pudy




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.