Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

V pokušeniach nás upozorňuje svedomie, i naše okolie

Prostredie je zároveň zdrojom pokušení

Aj pokušenia nám môžu poslúžiť v raste k dokonalosti

Pokušenia z nášho vnútra - povaha

Celé naše vnútro (povaha, temperament, sklony), tiež patrí k našej kapacite. Je to dar od Boha (pre neveriacich – dar prírody). Ale to všetko už nepochádza od Boha. Naše zlé sklony, povahové vlastnosti, návyky, sú následkami hriechov. Sčasti nesú na tom vinu aj naši predkovia, ale hlavne my sami. Každým hriechom sme sami v sebe čosi pokazili.

Je dôležité rozoznávanie?

Pre naše skúmanie však nie je rozhodujúce, koľko z toho máme vrodené a koľko získané vlastným pričinením. Vychádzame z momen­tálnej situácie, tá je dôležitá! S tým musíme bojovať, to nás teraz zvá­dza. To musíme prekonávať, čo sa nám teraz stavia do cesty. Zavinený aj nezavinený požiar sa hasí rovnako.

Dôležitosť odpustenia

Stvoriteľ vie veľmi dobre o všetkom, čo sa nám javí ako prekážka na ceste k nemu. Aj keď je to následok vlastného hriechu. Odpustenie sa stáva priečkou na rebríku, po ktorom máme po páde vyliezť. Pre nás prichádzajú do úvahy iba následky odpustených vín. Pokiaľ nie sú odpus­tené, nedá sa postupovať ďalej. Ak sa neusilujme o odpustenie, nemá význam zaoberať sa touto tematikou. Bolo by to zabíjanie času a energie.

Ktoré sú pokušenia z nášho vnútra?

Všetko sa nedá ani vymenovať. Budeme sa držať určitých typov pováh a zameriame sa predovšetkým na maskované pokušenia. Každý človek je neopakovateľné indivíduum. Vlastnosťami, ktoré v ňom prevládajú, patrí k určitému typu. Medzi typmi sú značné roz­diely. A preto sú rozdiely aj medzi pokušeniami.

Rozdielne povahy – rozdielne pokušenia

Introvert má celkom iné problémy ako extrovert. Silný a odolný podlieha opačným pokušeniam ako slabý a neodolný. Vyrovnaný a stály nepochopí prudké striedanie výkonnosti a nálad cyklotýma. Je vo výhode optimista alebo pesimista? Dá sa vôbec povedať, že by nejaká povahová črta bola pre svätosť výhodnejšia ako iná? Je ťažšie prekonávať návaly zlosti alebo stavy apatie?

Nabudúce:

Iná povaha, iné pokušenie




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.