Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Človek rieši problém zla dualizmom.

Dualizmus poznáme kozmický, antropologický a morálny.

Morálny dualizmus vedie človeka k dekadencii.

Ako je to s dualizmom?

Keď sme si minule urobili exkurziu do predkresťanských čias a hľadali odpoveď na problém zla, videli sme, že problém riešili názormi, ktoré sa dajú zhrnúť do filozofického smeru – dualizmus.

Nie sú to vôbec zabudnuté názory. V mnohom pretrvávajú v mysliach dnešného človeka a dokonca i kresťana. Preto nás bude zaujímať ich podhubie.

Najskôr si zoberieme na mušku kozmický dualizmus. Jeho prítomnosť dokumentujú východné náboženstvá, ktoré sa zrkadlia v rozprávkach. Sú v našom, takpovediac, podvedomí. Sú v nich čarodejnici a sily zla.

Kozmický dualizmus a kresťanstvo

Čo hovorí Biblia?

Čo Boh stvoril je dobré. V úvode Biblie, v knihe Genezis, sa ako refrén opakuje: „A Boh videl, že je to dobré“. Na počiatku nebolo stvorené zlo. Časť duchovného stvorenia – anjelov sa zvrhla a stali sa odporcom Boha. Nie sú však ani stvoriteľmi, ani tvorcami zla. Zlo je iba nedostatok dobra – ako tma je nedostatok svetla.

Pohľad filozofie?

Aj z pohľadu filozofie - rozumu je tento názor neprijateľný. Boh je absolútna bytosť ku ktorej patria všetky atribúty naj... Nemôžu byť dvaja absolútni!

Prečo aj u kresťanov pretrvávajú tieto mylné názory?

 V tejto oblasti kozmického dualizmu to môže byť preceňovanie možností a sily padlých anjelov - zlých duchov. Ako vieme, uškodia natoľko, nakoľko sa k ním priblížime. Cirkevní otcovia majú na to trefné prirovnanie; Zlý duch je ako pes na reťazi. Uškodí tomu, kto sa k nemu priblíži.

Ako je to s antropologickým a morálnym dualizmom?

Ten pretrváva vo veľkom. Ak sa človek nevyhovára na zlého ducha, tak potom na svoje telo. Veľakrát počúvame: „Ja jednoducho nemôžem odolať žiadostiam tela. Telo si žiada svoje...“ Zbehlejší v Písme sa odvolávajú na slová sv. Pavla apoštola z listu Rimanom (7. hlava): Ani nechápem čo robím, lebo nerobím to čo chcem, ale robím to čo nenávidím.. Vo mne, to jest v mojom tele, nesídli dobro; lebo chcieť dobro to mi je blízko, ale robiť dobro nie. Pritom už v citovanej knihe Genezis po stvorení človeka sa píše: A Boh videl, že je to veľmi dobré!

Čo sa stalo?

Človek je následkom dedičného hriechu rozorvaný, dá sa nahovoriť na zlo. Preto už Ovidius konštatuje: Vidím čo je dobré, aj to schvaľujem, ale robím predsa to čo je horšie.

Východisko?

 Apoštol Pavol síce popisuje v akom úbohom položení je človek, ale nachádza východisko. Záchrana prišla v osobe Ježiša Krista s ktorým môžeme zvládnuť život – a to sme už pri askéze, potrebe premáhania sa.

Nabudúce

Kde sa zobralo zlo?




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.