Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Špičkoví športovci musia byť veľmi asketickí

Cirkev má 2 000 ročné skúsenosti s výchovou človeka

Cirkev nás vedie preventívne

Cirkev poukazuje na krásu usporiadaného života

Cirkevní dietológovia

Sledujeme snahy majiteľov a návštevníkov fitnescentier o ich otvorenie. Mnohí si platia cvičiteľov, trénerov, dietológov, aby mali svoje tela pekné a výkonné. Zmenila sa ľudská činnosť. Všetko si na rozdiel od predošlých generácie zľahčujeme. Práca už nie je v mnohých prípadoch taká namáhavá, ľudia pri nej nevydávajú už toľko energie a preto potrebujú pohyb. Už aj detí treba ťahať von, do prírody, k telesným aktivitám. Keď som pred rokmi prvý raz videl štiepačku dreva, čudoval som sa, prečo si niekto môže dať zobrať radosť z mojej obľúbenej činnosti - rúbania dreva. A nielen štiepanie, všetko si zľahčujeme; nechodíme peši, nemáme radi schody, kosenie trávy (kosou), bicyklovanie bez elektrického pohonu... Pritom od počiatku svojej existencie sme vydávali viac energie. V našich krajoch viac kalórií prijímame a tak sme pretučnenou generáciou.

Čo na to Cirkev?

Už od začiatku svoje existencie nám predkladá tri piliere zdravého života. Tak ako trojnožka musí byť zakotvená v troch bodoch, tak aj zdravý telesný i duchovný život. Je to pôst, modlitba, almužna (dobré skutky).

Kto je cirkevnými dietológmi?

 Sú to kazatelia a spovedníci a vôbec učenie Cirkvi. Je tu neustále pôstna (a nielen v pôste) výzva: Kajajte sa a verte evanjeliu. Kajajte sa znamená: Premáhajte sa, obráťte sa k dobru. Motiváciou je evanjelium – radostná zvesť. Tá spočíva v tom, že môžeš mať radostný život, nemusíš sa udúšať v prízemnostiach, si povolaný k vyšším veciam. A Cirkev nám ponúka trénovanie zadarmo!

Treba k tomu veľa?

Vôbec nie. Jeden starší pán minulý rok odhadzoval sneh pred bytovkou. Ľudia sa pýtali jeho manželky koľko mu za to platí mesto. Tento rok s tým skončil. Prirodzene. Nebude predsa robiť pre druhých a oni ho budú ešte upodozrievať, že zarába. Trénuje v prírode, alebo vo fitku.

Čo na to cirkevní dietológovia?

Keby som bol ja pre neho tým dietológom (spovedníkom, alebo duchovným vodcom) povedal by som mu, aby pokračoval a bude mať dvojaký tréning: Cvičí telo, ale aj silu ducha. Je to pokorujúce, ak si ľudia myslia a šuškajú, že nemá dosť a ešte si takto zarába. Je to tiež sila ducha, ak robí dobro, napriek nevďačnosti a podozrievaniu.

Čo poviete, nie je to evanjeliový postoj? A nerobil tak Pán Ježiš?!

Nabudúce: Dôvody a motívy askézy




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.