Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Základom nápravy je uvedomenie si nedostatkov

Niekedy je potrebné zriekať sa i toho, čo je dovolené

Premáhanie má posilňovať to, v čom sme slabí, v čom padáme

Predpísané pokánie

Jeden pán v strednom veku má zdravotné ťažkosti. Lekár mu povedal, že ťažkosti, ktoré má, sa nedajú odstrániť liekmi, ale diétou. Matka u ktorej býva ľutovala syna zalamujúc rukami; aké to budú Vianoce bez zemiakového šalátu a rezňa?! Horko-ťažko sa dala nahovoriť, aby mu varila diétne, lebo jej materinské srdce jej pukalo od žiaľu, že jej syn sa musí takto obmedzovať. Pritom diéta by ani jej neuškodila.

O čom vypovedá tento všedný príbeh?

O tom, čo sme tu v úvahách z asketiky už pranierovali: Matky stále hýčkajú svoje detí; deti (najmä synovia) sa nedokážu „postaviť na vlastné nohy“; snaha nahrádzať sebazaprenie chémiou (liekmi). A je tu niečo nové, čo som avizoval v ostatnej úvahe i dnešným nadpisom témy: PREDPÍSANÉ POKÁNIE.

Kto nám predpisuje pokánie?

Jeden lekár hovorí: „Keby som ja kázal, ľudia by ma pozornejšie počúvali aj poslúchali.“ V mnohom má pravdu! Kňazov berieme podľa hesla: To musí tak hovoriť. Tiež: Vodu káže víno pije. Síce aj lekára posudzujú: Čo mi má čo hovoriť, veď sám je tučný, fajčí... Ale viac ich počúvame, veď ide o naše zdravie.

Čo nám chýba, aby nám pokánie nemuselo byť predpisované?

Chýba nám niečo z toho, čo nájdeme v príbehu anglického horolezca George Malloryho, ktorý sa pokúšal o dobytie Mount Everestu v rokoch 1921, 1922, a 1924. Expedície sa končili neúspechom. Pr poslednej lavína zahubila Malloryho, aj väčšinu členov expedície. Tí, ktorí prežili, boli po návrate do Londýna pozvaní na recepciu venovanú zosnulým i živým členom expedície. Keď nastal čas príhovoru, jeden z nich vstal z kresla a pohľadom prešiel po zarámovaných fotografiách Malloryho a ostatných zosnulých kamarátov. Potom sa otočil, pozrel na obraz Mount Everestu. Slzy mu stekali po lícach. V zastúpení Malloryho a ostatných zobrazenému vrchu adresoval tieto slová: „Hovorím ti, Mount Everest, v mene všetkých statočných mužov – žijúcich, či ešte nenarodených. Porazil si nás raz; porazil si nás dvakrát; porazil si nás trikrát. Ale, Mount Everest, raz porazíme my teba, pretože sa už nemôžeš stať väčším, ale my môžeme!“ A stalo sa!

Iba prácou na sebe, vôľou sa môžeme stať väčšími!

Zhrnutie:

Ak sa nevieme ovládať, lekári nám ho prepisujú

Človek prevyšuje človeka i prírodu svojou vôľou.

Nabudúce: Čo nám predpisuje Cirkev




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.