Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Piercingy majú odpútať pozornosť od nejakého telesného, alebo psychického nedostatku.

Askéza má pomôcť človeku prijať sa takého aký je, vytvoriť z človeka umelecké dielo s vnútornou krásou.

Tetovanie

V Detve som hrával futbal s veteránmi, ktorí mali zvláštne „tetovanie“. Hrávali ešte na škvarových ihriskách a pri kĺzačkách sa im dostala škvara do kože a tá sa už z kože nedá dostať. Z toho prijímam teóriu, že za dnešným boomom tetovania bola náhoda, alebo nehoda. Praveký človek sa zranil, porezal či poškriabal, do rany sa mu dostala špina a na koži zostala permanentná značka. Ak to bolo v boji, hrdil sa tým. Ostatní sa chceli tiež popýšiť mužnosťou a tak si „bojové rany“ urobili sami. A preto si ch zoženšteli muži dávajú aj teraz, aby ukázali, že sú chlapi a niečo znesú. A nielen väzni – lebo to bol pred rokmi znak muža - kriminálnika.

A čo ženy? To vysvetľuje ruská vedkyňa Natalia Polosmaková. Objavila 2400 rokov starú ženu, ktorá mala na rukách a pleciach vytetované umelecké obrazy vtákov, koní, jeleňov a mystických zvierat. Tetovanie malo mať estetický, ale aj najmä magický význam. A ženy majú radi mágiu, aj teraz čítajú kdejaké horoskopy. Pri archeologických vykopávkach v Egypte bola objavená jedna z egyptských kňažiek. Jej telo zdobili pozdĺžne čiary na stehnách a rukách a elipsa z malých bodiek v spodnej časti brucha. V Starovekom Egypte malo totiž tetovanie erotický význam. Ženy s tetovaním mali byť pre mužov príťažlivejšie. Komentármi k predchádzajúcej úvahy o piercingoch, to niektoré ženy potvrdzujú. Tetovanie zdobilo telá tanečníc, prostitútok a žien z háremu.

Hinduisti zas tetovali svoje deti v obave, že ich v budúcom živote nespoznajú. V Číne a Japonsku bolo tetovanie trestom, keď kriminálnikom priamo na tvár vytetovali slovo „vrah.“

A čo civilizovaná Európa? Do Európy sa tetovanie dostalo v 18. storočí prostredníctvom námorníkov, ktorí si tieto suveníry vozili z výprav do exotických krajín. Kotvy, srdcia so šípom a postavy žien sa tetovali priamo na palubách lodí. Po návrate týchto mužov z ciest tetovanie nadchlo Anglicko. Svoje telo si dal ozdobiť tetovaním aj samotný kráľ Juraj V. Vypuklo šialenstvo a jedna korunovaná hlava za druhou začala navštevovať majstrov tatérov. Čoskoro bolo v Európe ťažké nájsť panovníka bez tetovania. S vynálezom tetovacieho strojčeka v roku 1891 však obľúbenosť tetovania vo vyšších vrstvách klesla. Tetovanie bolo zrazu jednoduchšie, rýchlejšie a lacnejšie. Stalo sa dostupným a populárnym v nižších vrstvách spoločnosti.

Druhá svetová vojna bola najhorším obdobím v dejinách tetovania. Zaslúžila sa o to aj manželka jedného z veliteľov koncentračného tábora Ilsa Kochová. Pani Ilsa si totiž dávala zhotovovať z koží zavraždených židov s výrazným tetovaním kabelky, obal na fotoalbum, či tienidlo na lampu vyrobené z ľudských kostí.

V 50. rokoch bolo tetovanie prevažne trendom hnutia hippies. V 60. rokoch sa v USA začalo šíriť ako veľký módny hit, no po rozšírení žltačky sa vytratilo. Ľudia s tetovaním boli väčšinou cirkusanti, alebo väzni, čo pretrvávalo približne do 90. rokov. V súčasnosti sa ľudské telo stalo cenným plátnom na jedno použitie pre mnohých „umelcov“. A stalo sa biznisom pre tatérov.

Úvahy na základe estetiky by mali byť nielen analýzou, ale aj určitým postojom. V čase najväčšej slávy speváčky a čiastočne aj herečky, Madony, bol vrchol lichôtky: „Vyzeráš ako Madona“. Imitovali jej obliekanie mejkap, vlasy, správanie... Askéza nám pomáha byť sebou a nie kópiou. V komentároch k predchádzajúcim úvahám zazneli obavy čo ak dieťa chce napodobňovať iných. Tu je riešenie jednoduché; otec by mal povedať svoje dcérke: „Si moja princeznička a páčiš sa mi taká aká si a nechcem aby si bola ako...“ Synov by mala asi skôr usmerniť matka: „Niečo budeš znamenať a veľký budeš v ovládaní, galantnosti a nie keď si dáš na telo cvočky a pomaľuje ťa niekto obrázkami...“ A otec by mu mal byť príkladom. Samozrejme to vyžaduje kompletnú rodinu a aj vnímavú k problémom deti. Aj tu vidíme, že kríza rodín spôsobuje krízu spoločnosti a tá sa prejavuje v šatení, deformovaní tela a samozrejme v správaní.

Zhrnutie

U mužov malo byť tetovanie znakom hrdinstva a mužnosti

U žien pomôckou k zvodnosti.

Teraz je znakom slabej osobnosti, ktorá napodobňuje.

Nabudúce

Financie

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.