Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

 

 

 

Flp 3, 17 – 4, 1, Lk 16, 1-8

Evanjelizátor píše: „Minulý týždeň som v poštovej schránke našiel obálku, ktorá obsahovala štyri nepoužité servítky.

Pani zo stretnutia seniorov ich omylom zbalila a jej svedomie ju trápilo natoľko, že ich poslala späť - Veď servítky patrili cirkvi! Nemohol som si pomôcť, ale myslel som na svojho starého otca, ktorý dbal o to, aby svojou úradnou ceruzkou nepísal nič súkromné.“ (Dr. Olaf Waßmuth)

Ak máte takýto zmysel pre čestnosť, potom vám z dnešného evanjelikovho textu môže byť zle. Veď v ňom sa nehovorí o štyroch servítkach, ceruzke, ale o tisícových hodnotách.

Ide o príbeh výkonného riaditeľa, ktorý spravoval značný majetok v službách bohatého podnikateľa. Ukazuje sa, že nezvyšuje majetok svojho šéfa, ale znižuje ho. Možno je lenivý, možno používa rizikové investičné stratégie – nevieme. Každopádne je vyhodený. Pokiaľ plynie výpovedná lehota, súčasný konateľ premýšľa o tom, ako by mohol čo najlepšie využiť svoje schopnosti na zabezpečenie života – aby neostal bezdomovcom. Nakoniec zvolá najväčších dlžníkov: nejde o malé ryby, ale zjavne stredných podnikateľov – vidíte to na ich značných dlhoch. Za zatvorenými dverami svojej kancelárie im generálny riaditeľ podpisuje výrazne zľavnené zmenky. Takto získava ich priazeň.

Príbeh, ktorý Ježiš rozpráva, nie je v žiadnom prípade nereálny. Niečo podobné zažívame napríklad pri zmene vlády. Niekoľko štátnych zamestnancov je rýchlo povýšených a zaradených do vyšších platových úrovní. Jeden alebo druhý politik zabezpečuje výhodné podmienky podnikom, ktoré ho následne vymenujú do dozornej rady. Preto sa v posledných dňoch vlády rýchlo prijímajú niektoré zákony a podpisujú zmluvy. Občas zmiznú aj doklady.

Človek sa však musí čudovať, že Ježiš rozpráva taký príbeh a ešte viac: že zjavne schvaľuje správanie takéhoto výkonného riaditeľa a odporúča ho ostatným. Ako to treba chápať?

Ježiš hovorí: Byť rozvážny tvárou v tvár neistej budúcnosti, pracovať, byť prezieravý. Znamená to nepoprieť ani nepotláčať budúcnosť. Neznamená to, nenechať fatalisticky všetko len tak a sedieť s rukami v lone, ale prevziať iniciatívu a odvážiť sa niečo urobiť. To je presne to, čo tento správca robí. Svoju situáciu vidí so všetkou potrebnou triezvosťou. Niečo robí, myslí na budúcnosť.

Čo to všetko znamená pre nás, ktorí určite chceme žiť životom čestnejšie ako tento nečestný správca?

Ten, kto pochováva talenty, ktoré mu boli zverené, sa nepreviňuje, pravdepodobne nerobí chyby. Ale to nie je múdre. Múdre je niečo iné: byť aktívny, prezieravý a nápaditý. Koniec koncov, náš život je obmedzený. Naše možnosti a dary sú obmedzené. Nikto nevie, kedy ich úplne stratíme.

Na tomto pozadí počúvam posolstvo podobenstva takto:

Buďte múdri, využívajte svoj čas a svoju energiu. Dobre ich využite. Investujte to najlepšie do ľudí, do priateľstiev a vzťahov. Rozdajte veľa odpustenia, aby vám jedného dňa bolo odpustené. Neskrývajte sa vo falošnej skromnosti, sebaľútosti alebo fatalizme, ale popasujte sa s odvahou k tomu, čo je pred nami. Nakoniec, nebude záležať na tom, aby ste stáli pred svojím Pánom nepoškvrnení a čistí – Jeho milosrdenstvo je aj tak väčšie, než si myslíte. Nakoniec, dôležité je, že ste riskovali svoj život v Božej prítomnosti!

Správca v Ježišovom príbehu nie je dobrým príkladom. Pri najlepšej vôli na svete nemožno jeho správanie odporúčať, napodobňovať . Ale slúži ako drastická pripomienka, že sa nás pred Bohom opýtajú ako odhodlane, odvážne a vynaliezavo sme žili svoj život. Odvážny život neexistuje bez zlyhania a rán. Budeme prekvapení, koľko pochopenia má pre to náš Pán.

Turzovka, 10.11.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/161-piatok-31-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/515-piatok-31-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2353-piatok-31-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2762-piatok-31-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3207-piatok-31-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3672-piatok-31-tyzdna-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.