Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Iz 29, 17-24, Mt 9, 27- 31

Pomenovať a vyrozprávať svoj problém, je často základ jeho vyriešenia.

To je aj základný pilier psychoanalýzy. Aké dôležité je pomenovanie pekne vyjadruje Sväté písmo. Adam sa odlišoval od všetkého stvorenstva, lebo on pomenoval všetko živé (Gn 2,19-20).

Ježiš, keď za nim prichádzajú so žiadosťou o pomoc, žiada, aby pomenovali svoj problém. Slepého pri Jerichu sa pýta: Čo chceš, aby som ti urobil? Hoci bolo evidentne prečo za ním, potkýnajúc sa, beží.

Keď dnes za ním kričia dvaja slepci: „Syn Dávidov, zmiluj sa nad nami!, Ježiš sa ich nepýta čo im má urobiť, lebo to bolo obsiahnuté v prosbe o zmilovanie. Pýta sa ich však: Veríte, že to môžem urobiť? Vyžaduje spoluprácu, dôveru v neho.

Advent je doba na uvažovanie nad sebou, na analýzu svojich postojov, svojho smerovania, svojho očakávania, teda túžob.

Ak zbadáme, že niečo nie je u nás v poriadku, je potrebné volať, zmiluj sa nad nami! A je k tomu potrebná dôvera v Ježiša, ale aj v seba, že to zvládnem, lebo som k tomu dostal možnosti (vôľu, rozum).

Koľkí neveriaci dokážu povstať zo svojich závislosti, lebo majú dôveru vo svoje sily. Veriaci, teda dôverujúci Bohu, to majú o to ľahšie, že v prosbe k Ježišovi môžu získať potrebnú silu.

Najskôr je potrebné pomenovať svoj problém, v modlitbe ho vyrozprávať Ježišovi a potom, ako tí dvaja slepci, kráčať za Ježišom.

Turzovka 3.12.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.