Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Mich 7, 14-15. 18-20, Lk 15, 1-3. 11-32

Dnešné podobenstvo môže mať dve interpretačné ťažiska. 

To znamená, že môžeme mať dva pohľady na celkový dej a tým aj odkaz podobenstva.

Môžeme sa rozchádzať pri tejto otázke: Robí mladší syn vážne pokánie, alebo je to manipulatívny darebák?

Niektorí tvrdia, že synovo pokánie je komplikované a môže mať dvojzmyselný význam. Túžil nasýtiť sa aspoň strukmi, čo žrali svine, ale nik mu ich nedával. K pokániu dospel keď narazí na úplné dno, túži zjesť to, čo jedia nečisté zvieratá. Dobehla ho trojica nešťastí: „rozpustný život“, ktorý mrhá jeho zdrojmi, „vážny hladomor“ a sociálne zanedbávanie, v ktorom sa ocitne medzi ošípanými.

Vstúpil teda do seba a povedal si: ‚Koľko nádenníkov u môjho otca má chleba nazvyš, a ja tu hyniem od hladu. Vstanem, pôjdem k svojmu otcovi a poviem mu: Otče, zhrešil som proti nebu i voči tebe. Už nie som hoden volať sa tvojím synom. Prijmi ma ako jedného zo svojich nádenníkov.‘ I vstal a šiel k svojmu otcovi.

Na znak ľútosti prizná hriech a plánuje požiadať otca, aby ho namiesto syna privítal doma ako otroka. Na znak úprimnosti si nacvičuje reč a začne ju prednášať aj po tom, čo ho otec objíme a pobozká.

Na druhej strane slova: vstúpil teda do seba a povedal si, môže naznačovať, že sa spamätal a zhodnotil svoju situáciu (pozri Skutky 12:11). Neprítomnosť kajúcneho jazyka je zarážajúca, najmä preto, že predchádzajúce dve podobenstvá podmieňujú čitateľov, aby to očakávali. Synova nacvičená reč zaváňa neúprimnosťou a plánom, ktorý má zapôsobiť na srdce jeho dôverčivého otca. Možno Ježiš chce povedať, že aj darebáci sú radostne vítaní v Božej domácnosti. Práve nasmerovanie na domov je to, čo uvoľňuje Božie privítanie. Postačí akýkoľvek motív.

Akokoľvek posudzujeme motívy mladšieho syna, príbeh si stále zachováva hlbokú citovosť v otcovej radostnej reakcii z návratu syna. Otec víta doma strateného a vracia mu postavenie syna. Jediné, čo musel urobiť, bolo, že sa vrátil domov.

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/211-sobota-po-2-postnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/755-sobota-po-2-postnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1642-sobota-po-2-postnej-nedeli-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2078-patron-dobrej-smrti

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3839-sobota-po-2-postnej-nedeli-23