Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sam 1, 1-8 Mk 1,14-20

Prečo sa musí človek snažiť a namáhať, hľadať a blúdiť?

V živočíšnej ríši sa to javí jednoduchšie. Tá si žije na základe pudov a inštinktov!

Pri vysviacke domu sa mi chválilo malé dievča s jednoduchou stavebnicou, ktorú dostala na Ježiška. Pri stavaní, prijalo aj nejaké návrhy, ale chcela si to robiť sama. Keď sa jej do činnosti zastarala staršia sestra, rázne ju odmietla. „Ja sama“, ako keby bolo jej heslom.

Boh nám nechal radosť z tvorenia. Dal nám „stavebnicu“ – svet, dal nám schopnosti a musíme budovať svoj život a svet sami. Voláme to aj Božie kráľovstvo. Nebeský otec nás však nenechal opustených. Poslal nám na pomoc svojho Syna.

Prvé jeho slová v Markovom evanjeliu, ktoré sme dnes počuli sú: „Naplnil sa čas a priblížilo sa Božie kráľovstvo. Kajajte sa a verte evanjeliu.“ Je to Ježišova výzva, že Božie kráľovstvo je blízko, stojí vedľa nás, dokonca je v našom srdci, aby sme mu vytvorili miesto vo svojom živote, budovali ho.

Ako? Obrátenie to je vlastne význam slova: Kajajte sa! Ak niečo zlé budujete, navráťte sa k lepšiemu projektu, napravte to. Boh nám dáva šancu. Ak dieťa stáva zle, vidíme to. Boh to tak isto vidí. Preto jeho výzvy na obrátenie. Jeho slová sú výzvou, ale aj prosbou prelomiť naše pochybenia.

Dôležitá je úprimná snaha. Ježiš kráčal popri mori a povedal: Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí. Ježiš kráča v každej dobe a volá: Poď správnou cestou, hľadaj Božie kráľovstvo – svoje šťastie, a povzbudíš aj iných. Staneš sa rybárom.

Turzovka, 8.1.2024

Pozri tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/76-pondelok-1-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/633-pondelok-1-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1101-pondelok-1-tyzdna-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1561-pondelok-1-tyzden

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3292-pondelok-1-tyzdna-4