Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rút 1, 1-2a. 3-6. 14b-16. 22, Mt 22, 34-40

Ježišove predpovede o jeho zatknutí, smrti a zmŕtvychvstaní sa mali čoskoro naplniť.

Napätie medzi ním a jeho neprajníkmi vrcholia. Zatiaľ prebiehajú na ideovom poli.

V chráme sa veľkňazi pýtali Ježiša na jeho právomoc vykonávať misiu a od koho ju získal. Rôzni spolupracovníci veľkňazov kládli Ježišovi otázky a hľadali zámienku na jeho zatknutie.

Ježišov terajší diskutér počul vysvetlenie, v čom bude pozostávať vzkriesenie ľudí. Bola to tá nereálna kauza komu bude patriť manželka, ktorá mala päť mužov. Farizejov tešilo, že saduceji stratili argumenty odmietajúce možnosť vzkriesenia ľudí.

Farizeji teraz prišli s otázkou: „Učiteľ, ktoré prikázanie v Zákone je najväčšie?“

Ak správne pochopíme jeho otázku, znie to v kontexte judaistickej kazuistiky: „Ktoré zo 613 prikázaní je prvé medzi všetkými ostatnými?"

Ježišova odpoveď: „Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou, hovorí, že láska je najlepším vyjadrením viery. Láska k Bohu a k blížnemu je naplnením Zákona a Prorokov.

Láska k Bohu začína vedy, keď sa viera v Boha zrodí v človeku. Ozajstná viera robí Boha prvou a najdôležitejšou osobou v živote človeka, Pánom a Spasiteľom. Spočíva v trvalom pripútaní srdca, duše a myšlienok k nemu.

Láska opísaná v tomto prikázaní hovorí: „Milujem ťa, pretože chcem", „Milujem ťa celým svojím srdcom, dušou a myšlienkou, celou svojou bytosťou".

Tri podstatné mená použité v prikázaní - srdce, duša, myseľ zdôrazňujú, že človek by mal milovať Boha celou svojou bytosťou. Náboženskí učitelia vysvetľujú, že srdce znamená vôľu, duša život. A čo myseľ? Myslieť na Boha znamená, že Boh má byť našim bohatstvom, viac ako majetok.

Milovať Boha celou svojou bytosťou začína bezpodmienečnou podriadenosťou Bohu, dávajúc mu prednosť pred všetkými a všetkým. Srdce veriaceho sa jemne podriaďuje Božej vôli

Milovať Boha celou svojou bytosťou sa vzťahuje na život, túžby, pocity, uctievanie, vďačnosť. Duša človeka, ktorý dôveruje Bohu, sa ho pridŕža a povyšuje ho nad všetky veci.

Milovať Boha celou svojou bytosťou sa vzťahuje na činnosť mysle, poznania, porozumenia, skúmania. Znamená to spôsob myslenia, ktorý všetko spája najprv s Bohom. Myseľ veriaceho poznáva Boha a dôverujú mu, je oddaný hľadaniu pravdy.

Aby sme sa nevyhovárali, že nemožno milovať Boha, ktorého nevidíme, Ježiš dodáva: Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého!

Človeka vidíme a ak mu preukazujme lásku "Boha to teší" a tým milujeme aj jeho. To je najväčšie a prvé prikázanie. Na týchto dvoch prikázaniach spočíva celý Zákon i Proroci.“

Kelčov, Vysoká, 25.8.2023

Úvahu na dnešný deň môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/902-piatok-20-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2265-piatok-20-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2667-piatok-20-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1399-piatok-20-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3112-piatok-20-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3573-piatok-20-tyzdna-sv-jan-eudes